prestacions

Els bancs anticipen a aquest divendres el pagament de l'atur

CaixaBank, BBVA, Bankinter i Bankia modifiquen les seves pràctiques habituals per la crisi sanitària

La mesura no requereix ni peticions ni tràmits extraordinaris

zentauroepp40420099 picture shows  la caixa   caixabank  catalan bank headquarte180705174434

zentauroepp40420099 picture shows la caixa caixabank catalan bank headquarte180705174434 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Les patronals bancàries AEB, CECA i Unacc, en col·laboració amb el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), han posat en marxa una iniciativa perquè que les entitats de crèdit puguin avançar el pagament de les prestacions d’atur a fi de contribuir a pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària sobre els col·lectius més vulnerables.

Les entitats que s’adhereixin voluntàriament a la iniciativa podran procedir al pagament de la prestació d’atur amb promptitud a partir de divendres, 3 d’abril, amb anterioritat a la data habitual en què se sol realitzar. La data prevista de pagament per a aquest mes d’abril era el dia 9. Una vegada més.

Segons un comunicat fet públic aquest dimecres, les entitats de crèdit «han ofert la seva total cooperació a les autoritats per alleujar els efectes econòmics de la greu situació provocada pel coronavirus» i han reafirmat el seu compromís d’aportar mesures de recolzament a les persones afectades per l’aturada de l’activitat i que es troben en situació de vulnerabilitat. 

Fins al moment, CaixaBankBankinterBBVA Bankia han comunicat que avançaran el pagament de la prestació d’atur a tots aquells clients seus amb dret a prestació i que estaven aturats almenys des del mes passat.

En el cas de CaixaBank, l’abonament s’avançarà una setmana, ja que habitualment es realitza el 10 de cada mes. El banc ha precisat en un comunicat que aquesta mesura no requerirà de cap petició ni tràmit administratiu extraordinari, sinó que es realitzarà de forma automàtica. A més, els beneficiaris de la prestació podran continuar cobrant-la en aquestes condicions favorables mentre duri la situació d’excepcionalitat sanitària.

Bankinter també ha comunicat la seva voluntat d’avançar aquest pagament una setmana. Al març el banc va abonar aquest subsidi a 15.115 beneficiaris.

En el cas del BBVA i Bankia el pagament estava estipulat per al 9 d’abril (ja que el 10 coincideix amb la festivitat de Divendres Sant), amb la qual cosa ara s’avança sis dies. La mesura afectarà més de 256.000 clients que tenen domiciliada la seva prestació d’atur a Bankia.

Altres mesures

Quant a les noves persones que es quedin a l’atur, podran cobrar la prestació a mesura que les autoritats remetin la informació necessària per al pagament a l’entitat financera.

Notícies relacionades

CaixaBank ha pres aquesta sèrie de mesures a fi d’ajudar les autoritats a pal·liar els efectes econòmics negatius del coronavirus, en aquest cas de les famílies més vulnerables, ja que la majoria dels rebuts de la llar solen carregar-se al compte els primers dies del mes.

Per la seva banda, Bankia ha avançat el pagament de pensions i ha flexibilitzat el cobrament de comissions a clients que estiguin patint les conseqüències de la crisi. Bankinter ha avançat cinc dies el pagament de la pensió als seus clientsi un període de carència de fins a quatre mesos en el pagament del capital de la hipoteca a famílies clientes que no puguin acollir-se als requisits de la moratòria hipotecària aprovada pel Govern. El BBVA ha ofert un ajornament de fins a sis mesos per als clients amb préstecs i de tres mesos per a les famílies afectades que viuen en una casa del Fons Social de Vivenda (FDV).  Les entitats integrades a la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi (CECA) s’han unit per no cobrar comissions als caixers automàtics mentre duri l’estat d’alarma, i han implementat la pujada de vint a cinquanta euros del límit per no haver d’introduir el pin en els pagaments amb targeta.