Quotes socials

Autònoms: ¿Tenen o no dret a la devolució de la quota de març?

Els qui han cessat la seva activitat pel coronavirus tenen dret a la devolució dels dies no treballats

José Luis Escrivá.

José Luis Escrivá. / el periódico

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts una moratòria de sis mesos en el pagament de cotitzacions d’autònoms i petites i mitjanes empreses. La ministra Nadia Calviño va afegir que aquells autònoms que haguessin pagat la quota de març podrien sol·licitar la devolució dels dies no treballats. I així és, però només en el cas dels autònoms afectats per l’estat d’alarma que haguessin demanat la prestació extraordinària i se’ls hagués concedit.

Això és, aquells autònoms que van cessar la seva activitat el dia 14 de març, amb motiu de l’estat d’alarma, com bars i restaurant, o els qui van justificar una caiguda dels seus ingressos superior al 75% en l’última quinzena, rebran l’import corresponent als dies que han estat sense activitat. ¿Quan? Aquesta és la pregunta del milió. La Tresoreria de la Seguretat Social tornarà la quota sense necessitat de reclamar, mitjançant un procediment d’ofici, però el dia en el que farà l’ingrés en compte és una incògnita.

Això no ha provat del tot bé als autònoms que es queixen que la situació és d’urgència. «El rebut no s’havia d’haver cobrat si realment hi ha voluntat de fer coses», es lamenta el president de la Confederació Espanyola de Comerç, Pedro Campos. «Tenim necessitats imperioses a què molts comerciants no poden fer front», agrega.

l’abril estaran exempts de facto de les cotitzacions els qui hagin demanat aquesta prestació extraordinària arran del coronavirus –rebran una prestació mínima de 661 euros–, però no la resta. El Consell de Ministres va aprovar una moratòria que no entrarà en vigor fins al mes de maig, per tant, a l’abril els autònoms que continuen amb la seva activitat hauran de pagar les cotitzacions o en el seu defecte demanar un ajornament amb un interès del 0,5% (l’habitual és un 3% o un 3,5%).

Moratòria al maig

Notícies relacionades

El BOE estableix que la moratòria afecta les quotes meritades d’abril a juny per a empreses i de maig a juliol per a autònoms. Això és així perquè el pagament de les cotitzacions de les empreses és a mes perdut (ahir van pagar les cotitzacions de febrer) i els autònoms el mes en curs (ahir van pagar març), segons explica Seguretat Social. És a dir, en els dos casos, la moratòria començaria el mes de maig, tot i que es desconeix a qui afectarà exactament.

Els requisits per accedir a aquesta moratòria es desconeixen, s’establiran en una ordre del Ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions que encara no s’ha publicat. Però s’haurà de demanar dins dels 10 primers dies naturals dels terminis d’ingressos i no s’aplicarà en cas d’erto per coronavirus, ja que les suspensions d’ocupació eliminen la quota, ni en els casos de cessaments d’activitat per coronavirus en els quals també es va eliminar el pagament.