aliança estratègica

Grifols tanca en el 26,2% el seu pes en la xinesa Shanghai RAAS

El tancament de l'acord obre les portes del mercat xinès d'hemoderivats a la multinacional catalana

tfuentes7936981 empresa  grifols  en  la imagen  produccion 160615190545

tfuentes7936981 empresa grifols en la imagen produccion 160615190545

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

Grifols va anunciar aquest divendres que s’ha convertit en el màxim accionista de la companyia xinesa Shangai RAAS, en què ostentarà una participació del 26,2%. La farmacèutica ha tancat el procés d’aliança estratègica que li obre les portes del mercat xinès d’hemoderivats, un salt rellevant en l’expansió internacional de la multinacional catalana.  «Aquesta operació impulsarà la producció, comercialització i desenvolupament sota criteris de qualitat i seguretat internacionals dels productes plasmàtics a la Xina, així com de les últimes solucions de diagnòstic transfusional en aquest país», ha destacat la firma en un comunicat a la CNMV.

Després de l’operació, Grifols es converteix en el màxim accionista de Shangai RAAS mentre manté el control operatiu, polític i econòmic de la seva companyia Grifols Diagnostic Solutions (GDS). Concretament, Grifols controla el 26,20% del capital de Xangai RAAS (drets econòmics i de vot) a canvi d’una participació no majoritària en Grifols Diagnostic Solutions (45% dels drets econòmics i 40% de vot) per part de Xangai RAAS.

Els principals accionistes de Shangai RAAS són Grifols, amb aproximadament el 26,20%, seguit de Creat Group, amb aproximadament un 26,18%, i RAAS China Limited amb aproximadament el 22,78%. La resta d’accions es distribueixen entre inversors institucionals i accionistes minoritaris.

Amb base en l’estructura accionarial actual de Shangai RAAS, Grifols nomenarà tres membres en el consell d’administració de Shangai RAAS, integrat en total per nou membres. També té dret de veto en supòsits tals com emissió d’accions, alienació d’actius essencials, fusions i modificacions estatutàries, entre d’altres, així com els drets de subscripció preferent a possibles ampliacions de capital.

Per la seva banda, Shangai RAAS comptarà amb dos consellers a Grifols Diagnostic Solutions d’un total de cinc.

Es tracta de la primera transacció realitzada a la Xina mitjançant intercanvi accionarial (‘equity swap’), entre una companyia estrangera i una companyia cotitzada xinesa no controlada per l’Estat.

Notícies relacionades

Amb aquesta operació, Shangai RAAS es converteix en el distribuïdor en exclusiva dels productes plasmàtics i de diagnòstic transfusional de Grifols a la Xina, mentre que la multinacional catalana d’hemoderivats ha destacat que suposa una oportunitat per continuar amb la seva expansió internacional i enfortir un «creixement econòmic sostingut i de llarg termini». I és que Grifols, que té oficines comercials a Xangai i Pequín, és present a la Xina, que és el seu tercer mercat més important en vendes per darrere dels Estats Units, des de la dècada dels 80, i el 2019 comptava amb 28 productes registrats.

En el marc de l’operació, Grifols i Shangai RAAS han subscrit un acord d’aliança estratègica amb caràcter exclusiu pel qual s’estableixen els estàndards de qualitat i fabricació internacionals. Així, Grifols nomenarà un expert per assessorar i verificar el compliment d’aquests estàndards i oferirà a Shangai RAAS suport tecnològic i ‘know-how’ en el camp de biociència i diagnòstic per al seu ús a la Xina sota pagament de ‘royalties’. Grifols també prestarà, a canvi d’honoraris, serveis d’enginyeria, mentre que Shanghai RAAS es compromet a utilitzar la tecnologia NAT de Grifols Diagnostic Solutions en la seva activitat de recollida de plasma.

Temes:

Grifols Empreses