fiscalitat

Dotze autonomies aproven moratòries o mesures tributàries pel coronavirus

Les patronals continuen exigint al Govern una treva temporal en els impostos per facilitar la liquiditat de les empreses

aragonesok

aragonesok

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Almenys 12 autonomies, entre les quals la Generalitat, a més de les tres diputacions forals basques han posat en marxa moratòries o canvis en els tributs propis i cedits per adaptar-los a l’actual situació d’aturada de l’activitat per l’estat d’alarma. Les mesures van des d’una treva temporal d’almenys un mes en la presentació i autoliquidació dels tributs fins a bonificacions i altres avantatges per als afectats, segons un estudi que ha dut a terme el Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF).

Fa dies que, les dues grans patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, reclamen una moratòria fiscal de tres mesos ja que moltes empreses o bé han hagut de paralitzar la seva activitat o han vist reduir els seus ingressos de forma dràstica. Ara per ara, el Govern central no ha fet cas d’aquesta petició, a la qual s’han sumat més de 200 organitzacions empresariales, i recorda que va facilitar el fraccionament dels deutes tributaris de fins a 30.000 euros en sis mesos, cosa que les organitzacions empresarials, que posen com a exemple les fórmules per les quals han optat les autonomies, consideren insuficient. La moratòria, segons les patronals, hauria d’afectar essencialment l’IRPF, l’IVA, el de societats i les cotitzacions socials per facilitar la liquiditat de les empreses.   

Catalunya va decidir ajornar la presentació de l’impost dels allotjaments turístics corresponent al període de l’octubre del 2019 del 31 de març fins a l’octubre d’aquest any. A més se suspenen els terminis dels altres tributs fins que s’acabi l’estat d’alarma. Andalusia, a més d’una bonificació del 50% en la taxa fiscal sobre els jocs de sort, envit o atzar, amplia en tres mesos el termini de presentació dels impostos sobre successions i donacions i sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (l’ITP i l’AJD), el termini per a la presentació i el pagament de totes les autoliquidacions que finalitzi des del 17 de març i fins al 30 de maig de 2020, s’ampliarà en tres mesos addicionals al que estableix la normativa específica de cada tribut, entre altres mesures.

Un mes

Aragó han optat per ampliar d’un mes els terminis per a la presentació i pagament de l’ITP i l’AJD, les successions i donacions, entre altres gravàmens, igual com a la Comunitat de MadridCantàbria Castella i Lleó. Al Principat d’Astúries  han decidit suspendre els termes i interrompre els terminis dels procediments tributaris durant l’estat d’alarma. El Govern balear, per la seva banda, han establert que el període comprès entre el 18 de març i el 30 d’abril «no computarà a efectes de la durada màxima dels procediments d’aplicació dels tributs, sancionadors i de revisió tramitats per l’Agència Tributària de les Illes Balears, si bé durant aquest període l’Administració pot impulsar, ordenar i fer els tràmits imprescindibles».

Notícies relacionades

Canàries, al seu torn, amplia fins a l’1 de juny el termini de presentació de l’autoliquidació trimestral de l’impost general indirecte canari corresponent al període de liquidació del primer trimestre d’aquest any. Alhora s’amplia de dos mesos el termini de presentació de les autoliquidacions de l’ITP i l’AJD i els de successions i donacions, entre altres mesures. També la Regió de Múrcia ha acordat diverses mesures, igual com el País ValenciàNavarra i les diputacions forals d’ÀlabaBiscaia i Guipúscoa.

A la reclamació de Foment i Pimec, que aquesta setmana van alertar que impedir una moratòria fiscal pot provocar el tancament del 70% dels petits negocis de comerç i restauració, s’hi han afegit nombroses organitzacions professionals com el Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF), l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (Aedaf), l’Associació Professional d’Experts Comptables i Tributaris (AECE), els consells generals de l’Advocacia, agents de duanes, de graduats socials, la Federació Espanyola d’Associacions Professionals de Tècnics Tributaris  i Assessors Fiscals (Fettaf) i el Gabinet de Gestors Administratius Assessors Fiscals (Gesaf).