CIMERA CONTRA EL Covid-19

Espanya demana al G20 una acció global que transmeti confiança en els mercats

51871268 60

51871268 60 / FABRICE COFFRINI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
EFE

Espanya participa en la cimera virtual de líders del G20 que se celebra aquest dijous per abordar la pandèmia del coronavirus amb una posició a favor d’una acció «concertada i contundent en l’àmbit global» que transmeti seguretat als ciutadans i confiança als mercats.

Fonts del Govern han precisat que la prioritat espanyola, des del punt de vista econòmic, és aquesta acció global, dirigida a transmetre confiança en l’estabilitat financera i en la recuperació de l’activitat econòmica i de l’ocupació.

Però, a més, han afegit, per a Espanya resulta prioritari «accelerar la feina, tant científica com industrial», amb vista a disposar de vacunes accessibles a preus raonables que evitin que la vacunació suposi una càrrega financera inassumible sobre els sistemes sanitaris.

La Moncloa recorda que la presidència saudita del G20 ha convocat aquesta cimera extraordinària a iniciativa de diversos presidents, entre els quals, l’espanyol, Pedro Sánchez, per abordar la crisi sanitària i econòmica causada pel Covid-19.

L’ordre del dia de la reunió inclou diversos punts, entre els quals figura el de fer front a la crisi sanitària, reforçant la cooperació entre les autoritats sanitàries dels països del G20 i donant un impuls concertat al desenvolupament de la vacuna.

Mitigar l’impacte econòmic, tenint en compte que es tracta d’un «xoc» global i que, per tant, requereix una resposta global, és un altre dels assumptes de l’agenda, així com analitzar com es pot evitar que les tensions comercials aguditzin l’impacte econòmic de les mesures de confinament adoptades pels països.

Finalment, els líders del G20 abordaran també com es pot reforçar la cooperació internacional per assistir els països menys desenvolupats i en via de desenvolupament, a través de la Institució Financera Internacional.

Segons el Govern espanyol, aquesta cimera ha d’enviar un missatge «clar i rotund» en el sentit que els líders mundials, en coordinació amb organitzacions internacionals com l’OMS, treballen sense parar per buscar solucions multilaterals a una crisi global com l’actual.

L’organització del G20 no ha donat detalls sobre la durada de la reunió, al terme de la qual es publicarà un comunicat amb el resum del que s’ha parlat en la videoconferència.

A més dels líders de l’organisme, en la reunió participen el secretari general de l’ONU, António Guterres, i representants del Fons Monetari Internacional (FMI) i altres agències.

Notícies relacionades

El G20 està integrat pels Estats Units, Rússia, la Xina, França, Alemanya, el Regne Unit, l’Argentina, Austràlia, el Brasil, el Canadà, l’Índia, Indonèsia, Itàlia, el Japó, Mèxic, la República de Corea, Sud-àfrica i Turquia, així com per la Unió Europa i l’Aràbia Saudita, que ocupa la presidència del mecanisme.

També hi participen Espanya, país convidat permanent, i altres països que hi assisteixen per invitació com Jordània, Singapur i Suïssa.

Temes:

G-20 Coronavirus