Informació de Servei

Alerta frau: Circula un SMS fals que demana el compte bancari als afectats per erto

Els sindicats alerten d'un frau que s'aprofita de l'onada d'expedients de suspensió de les últimes setmanes

Una oficina de l’atur a Barcelona.

Una oficina de l’atur a Barcelona. / ALBERT GEA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els sindicats han alertat que en les últimes hores ha circulat un frau que pretén apoderar-se de les dades bancàries dels treballadors, aprofitant l’onada d’expedients de regulació temporal (ERTO) anunciats en les últimes setmanes arran del coronavirus. Diversos treballadors han rebut un missatge de text fraudulent que els comunica que la seva empresa ha iniciat el procés per efectuar un erto i que perquè puguin acollir-se a la prestació d’atur han de respondre l’esmentat missatge i adjuntar les dades del seu compte bancari. L’esmentat missatge és fals i persegueix enriquir-se amb l’actual situació de vulnerabilitat que centenars de milers d’afectats per erto viuen actualment a Espanya.

Notícies relacionades

Els treballadors que veritablement estiguin afectats per un erto seran notificats formalment per la seva empresa, o bé de manera directa o bé a través de la representació legal dels treballadors. En el cas que l’erto sigui justificat a causa de força major, serà la mateixa empresa l’encarregada de facilitar directament les dades als serveis públics d’ocupació perquè la persona afectada pugui cobrar la prestació d’atur a final de mes. En la comunicació formal transmesa per l’empresa on s’informa el treballador que inicia els tràmits per efectuar un erto, la companyia ha de detallar si l’esmentat erto està fonamentat en causa de força major, o si és per causes productives, organitzatives, etc.

En el cas que l’erto no sigui de causa de força major, és el treballador el que s’ha de posar en contacte amb les oficines d’ocupació per donar-se d’alta com a demandant d’ocupació i poder cobrar la prestació. En l’esmentat cas, ho ha de fer pels canals oficials, que són la pàgina web del SEPE (www.sepe.es) o, en el cas de Catalunya, el SOC (www.serveiocupacio.gencat.cat).