conseqüències de la pandèmia

CaixaBank retalla el seu dividend i objectiu de capital pel coronavirus

El banc afirma que pretén aconseguir que el crèdit arribi «allà on sigui necessari»

L'entitat ajorna la seva junta i el seu conseller delegat renuncia al seu sou variable

zentauroepp52059406 caixabank200131104958

zentauroepp52059406 caixabank200131104958 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

CaixaBank ha decidit aquest dijous reduir el seu dividend i retallar el seu objectiu de capital com a conseqüència de la crisi del coronavirus. El banc ha justificat que aquestes mesures excepcionals li permetran «ser una peça clau perquè la recuperació de l’economia espanyola i portuguesa sigui el més ràpida possible, i facilitarà que la concessió de crèdit arribi allà on sigui necessària.» A més, ha aprovat ajornar la seva junta d’accionistes, prevista per al 3 d’abril, i el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, renunciarà a la remuneració variable corresponent al 2020 (l’any passat va cobrar per aquest concepte 381.000 euros en efectiu i 552.000 euros en accions, sobre un sou total d’1,56 milions)

L’entitat ha argumentat que l’impacte  econòmic de la pandèmia serà «curt en el temps, però molt sever», per la qual cosa ha decidit fer un «exercici de prudència i responsabilitat social» per adaptar-se al nou entorn. El seu consell, així, ha aprovat reduir el dividend en efectiu proposat per a l’exercici 2019 de 0,15 a 0,07 euros per acció, que pagarà el 15 d’abril. Serà l’única remuneració a l’accionista amb càrrec als resultats de l’any passat i li permetrà augmentar les seves reserves. A més, el percentatge del benefici net del 2020 que destinarà a pagar en efectiu els propietaris baixarà de superar el 50% previst a no sobrepassar el 30% (els 0,15 euros per acció del 2019 suposen el 24,6%).

Els administradors també han acordat reduir el seu objectiu de capital a l’11,5%, des de l’anterior 12% més un punt de marge addicional per absorbir impactes regulatoris que ara s’han retardat. Els supervisors han permès als bancs europeus recórrer als seus matalassos de capital per absorbir les pèrdues que els ocasioni el coronavirus i recolzar el crèdit. El banc, en qualsevol cas, ha recordat que la seva solvència i els seus 89.000 milions d’euros en actius líquids li permeten «afrontar amb confiança l’escenari econòmic negatiu» i ha promès repartir en el futur als seus accionistes l’excés de capital per sobre del 12% mitjançant un «dividend extraordinari i/o recompra d’accions», però no abans del 2021.

Evitar una crisi profunda

Notícies relacionades

«La nostra missió és contribuir que aquesta crisi sanitària no es converteixi en una crisi econòmica profunda. Amb la incalculable col·laboració de tots els empleats de l’entitat, des de CaixaBank recolzem i recolzarem els nostres clients i la nostra economia perquè surti d’aquest sot de la manera més ràpida possible. A CaixaBank adoptem totes les mesures necessàries per seguir estant al costat dels nostres clients, accionistes, empleats i de la societat en general, davant de la pandèmia del coronavirus. Com a banca socialment responsable, el nostre compromís ens porta a buscar les millors solucions possibles per poder reactivar junts l’economia», han subratllat en una nota el seu president, Jordi Gual, i el seu primer executiu, Gortázar.

L’entitat ha recordat que ha activat un paquet de mesures amb l’objectiu d’«atenuar els efectes econòmics del coronavirus i donar suport a les necessitats d’empreses i particulars», entre les quals destaquen una línia de préstecs preconcedits de fins a 25.000 milions d’euros per a pimes i autònoms, avançar al dia 20 l’abonament de les pensions, o condonar els lloguers de les vivendes propietat de la seva filial BuildingCenter a partir d’abril als llogaters que compleixen certes condicions.