pel coronavirus

IKEA presenta expedient de regulació d'ocupació (erto)

L'empresa recorre a aquesta mesura com a conseqüència del tancament total de les botigues

ikea

ikea / JEFF PACHOUD (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La multinacional sueca IKEA ha anunciat aquest dimarts que ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) que afectarà el 83% de la plantilla, que integren unes 8.000 persones. Quedarà exclòs el personal d’administració, el del centre de Valls d’atenció al client i el personal vital en un context de tancament dels centres de venda. El servei de manteniment i seguretat queda exclòs de l’erto. El tràmit legal s’ha presentat aquest 24 de març (amb data inici el dia 14 de març del 2020). La data d’acabament dependrà de quan acabi l’estat d’alarma. Algunes fonts apunten que la firma complementarà el salari fins al 100% dels empleats inclosos a l’erto, tot i que la negociació ha estat oberta fins a l’últim moment i podria canviar si la situació es prolonga.

Fonts de la companyia consideren que el tancament de les botigues pel coronavirus obliga al tancament «per causa major». Totes les botigues de la firma de mobiliari i complement per a la llar estan tancades, independentment del seu format comercial. La companyia creu que aquesta suspensió temporal, contemplada dins de les mesures incloses al reial decret per part del Govern, «és l’única i millor alternativa per mantenir l’ocupació i garantir l’estabilitat de la companyia».

Durant el matí d’aquest dimarts, la companyia estudiava els detalls de la mesura i la forma d’abordar-la, amb dubtes en com aplicar-la al ser contrària a l’esperit i polítiques de comunicació tradicionals de la firma. 

Aquest expedient es deu a l’actual situació existent a IKEA, derivada de la suspensió d’obertura al públic dels locals i establiments minoristes, establert a l’article 10 del reial decret 463/2020, de 14 de març, que va declarar l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19. 

Notícies relacionades

Sobre les mesures, la companyia ha estat estudiant altres opcions: «És cert que hem presentat l’erto a les autoritats però encara s’ha d’aprovar. En qualsevol cas, l’objectiu final de les decisions que es prenguin serà salvaguardar l’estabilitat financera de tots els nostres empleats i minimitzar els possibles perjudicis que aquesta situació ens hagi de causar», van assegurar fonts d’IKEA. Van ressaltar, no obstant, que la direcció continua oberta a buscar qualsevol sortida col·lectiva que «permeti mantenir els compromisos i demostrar la missió i valors d’IKEA». 

La direcció d’IKEA va dir que «malgrat aquesta situació excepcional», la companyia es compromet a no fer cap acomiadament. «A IKEA sempre treballem d’acord amb els nostres valors i la nostra idea de negoci, que són els elements que ens guien en qualsevol situació, inclosa aquesta tan excepcional en la qual ens trobem. Prendrem les mesures necessàries per demostrar que les persones són el més important i fan d’IKEA el que és avui dia», van assegurar fonts de la direcció d’IKEA.