PEL CORONAVIRUS

Primark anuncia un erte per força major per als més de 7.000 empleats a Espanya

L'empresa ha ofert completar la prestació d'atur fins al 100% del salari

FILE PHOTO: Items for sale are displayed inside of a Primark store in the Brooklyn borough of New York, U.S. September 20, 2019. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

FILE PHOTO: Items for sale are displayed inside of a Primark store in the Brooklyn borough of New York, U.S. September 20, 2019. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo / Lucas Jackson (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Primark farà un expedient de regulació d’ocupació temporal (erte) per als seus 7.000 empleats a Espanya. Se suma d’aquesta manera al rosari d’empreses de distribució de moda que han decidit afrontar el tancament comercial com a conseqüència del brot de coronavirus amb acomiadaments temporals. Primark ha notificat aquest dilluns als sindicats l’inici de l’erte per força major a Espanya i ha ofert als seus empleats completar la prestació d’atur fins al 100% del salari mensual al març, així com no descomptar de les pagues extres la quantitat que pertoqui mentre els contractes de treball quedin suspesos, segons va informar CCOO.

La firma també ha posat sobre la taula no descomptar els dies de vacances pel temps que els contractes de treball quedin suspesos i que les vacances no disfrutades per la crisi s’acordaran de nou amb la direcció de les botigues.

No obstant, CCOO considera aquestes condicions encara insuficients i reclama que la garantia respecte del salari, així com la meritació de les pagues extres i vacances, s’estenguin almenys fins a l’11 d’abril, «atès que el Govern ja ha anunciat la pròrroga de l’estat d’alarma i que no es traslladi la crisi sanitària del Covid-19 a les butxaques de la plantilla». El sindicat ha criticat que la multinacional irlandesa s’hagi acollit a l’erte d’una manera tan ràpida. «Creiem que empreses com Primark no es poden comparar amb el petit i mitjà comerç, ja que el seu patrimoni empresarial pot assumir el cost salarial d’aquest període extraordinari i no és necessari carregar a l’Estat amb els costos de 7.000 empleats», assenyalen.

Notícies relacionades

Primark compta a Espanya amb més de 40 establiments repartits pel territori i tenia previst obrir aquest any una botiga a Barcelona i una altra a Sevilla.

La cadena tèxtil ha anunciat el tancament de tots els seus establiments al Regne Unit com a part de les mesures de contenció de l’epidèmia de coronavirus, amb la qual cosa la companyia ha clausurat els seus 376 establiments a 12 països, cosa que representa per a la firma la pèrdua de 650 milions de lliures esterlines (708 milions d’euros) en vendes netes cada mes, segons ha informat Associated British Foods (ABF), matriu de la companyia.