IMPACTE ECONÒMIC DEL COVID-19

L'FMI pronostica una recessió «tan dolenta o pitjor» que la del 2008

La pandèmia del coronavirus fa que els pronòstics econòmics per a aquest any siguin negatius

50304820 60

50304820 60 / Jose Luis Magana (AP)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha pronosticat que l’impacte del coronavirus generarà una recessió «tan dolenta o pitjor» que la que va tenir lloc com a conseqüència de la crisi de 2008.

«El pronòstic de creixement global per a 2020 és negatiu, amb una recessió tan dolenta o fins i tot pitjor que la de la crisi financera global. Però esperem una recuperació el 2021», ha explicat Georgieva al terme de la seva participació en la videoconferència dels ministres de Finances i banquers centrals dels països del G-20.

«És primordial prioritzar la contenció i enfortir els sistemes sanitaris a tot arreu. L’impacte econòmic és, i serà, greu, però com més aviat millor pareix el virus, més ràpida i més forta serà la recuperació», ha agregat Georgieva.

En aquest sentit, la búlgara ha explicat que Fons recolza «fermament» les mesures fiscals que han pres diversos països en diferents parts del món per «enfortir» els sistemes de salut i «protegir» les empreses i treballadors afectats. Així mateix, Georgieva també ha valorat de forma positiva les decisions preses pels bancs centrals de relaxar la política monetària.

No obstant, l’FMI ha alertat que, tot i que els països desenvolupats estan en una «millor posició» per respondre a la crisi, els mercats emergents i països pobres afronten «desafiaments significatius». Segons els càlculs del Fons, els inversors internacionals han retirat 83.000 milions de dòlars (77.140 milions d’euros) en els últims dies dels mercats emergents, cosa que suposa la sortida «més gran de capitals fins ara».

L’organisme amb seu a Washington també ha especificat que 80 països han sol·licitat ajuda a l’FMI. «Estem treballant de prop amb altres institucions financeres internacionals per proporcionar una resposta coordinada», ha subratllat.

Notícies relacionades

D’altra banda, el president del Banc Mundial, David Malpass, ha afirmat que els països «necessiten moure’s ràpid per incrementar la seva despesa sanitària, enfortir les seves xarxes de seguretat social, recolzar al sector privat i revertir la interrupció dels mercats financers».

Malpass, que també ha intervingut en la teleconferència del G-20, ha sol·licitat als països presents que considerin que suspenguin el cobrament de deutes sobirans fins que el Banc Mundial i l’FMI hagin fet una valoració plena de les seves necessitat de finançament davant del coronavirus.

Temes:

FMI Coronavirus