situació de crisi

Creix el clamor empresarial en favor d'una moratòria fiscal

Cecot proposa flexibilitat tributària almenys fins a final d'any

Pimec arriba a pactes amb ajuntaments per demorar els pagaments

GRAF1490. MADRID, 13/01/2020.- La ministra de Hacienda, María Jesús Montero, pronuncia un discurso tras tomar posesión de su cargo este lunes en la sede del Ministerio de Hacienda en Madrid. EFE/ Luca Piergiovanni

GRAF1490. MADRID, 13/01/2020.- La ministra de Hacienda, María Jesús Montero, pronuncia un discurso tras tomar posesión de su cargo este lunes en la sede del Ministerio de Hacienda en Madrid. EFE/ Luca Piergiovanni / Luca Piergiovanni (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Creix el clamor de l’empresariat  a favor d’una moratòria fiscal per alleujar les càrregues de les companyies en un moment en què s’ha paralitzat l’activitat per la declaració de l’estat d’alarma i, per tant, han deixat de tenir ingressos. A final d’aquest mes arriba la declaració de l’IVA del Subministrament Immediat d’Informació (SII), per exemple, i augmenta i augmenta la inquietud.   

Pimec i Cecot, aquesta última integrant de Foment, patronal que ha dirigit una carta al president del Govern en què reclama una mesura d’aquest tipus, també consideren que una flexibilitat tributària més gran afavoriria la necessària liquiditat del sistema econòmic.

Pimec, que ja a l’inici d’aquesta situació d’emergència va defensar una moratòria fiscal, a través de les seves 16 delegacions a Catalunya negocia amb els ajuntaments una mesura d’aquest tipus per als tributs locals així com accelerar el cobrament de les factures pendents i altres iniciatives a favor de les pimes i els autònoms. Un exemple d’aquesta fórmula és el pacte assolit amb l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès. 

Cecot, per la seva part, defensa, «posposar» el pagament de tots els impostos i la suspensió de les autoliquidacions i declaracions fiscals (o almenys del seu ingrés) «fins a finals d’any», un període molt més prolongat que els tres mesos que reclama Foment del Treball. Al seu torn exigeixen a l’Estat el retorn dels impostos liquidats en els últims sis mesos, que s’han de tornar durant els següents 18 mesos.

També el Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF), l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (Aedaf), l’Associació Professional d’Experts Comptables i Tributaris (AECE), els consells generals de l’Advocacia,  agents de duanes, de graduats socials, la Federació Espanyola d’Associacions Professionals de Tècnics Tributaris  i Assessors Fiscals (Fettaf) i el Gabinet de Gestors Administratius Assessoes Fiscals (Gesaf) reclamen a l’Executiu una  flexibilitat tributària més gran i recorden el cas de França, que ha retardat l’obligació de presentar les declaracions i pagar impostos. Aquestes reclamacions no afecten només l’impost de societats sinó el de la renda (IRPF) i el de patrimoni, el període de presentació del qual Hisenda manté a partir del pròxim 1 d’abril.

Teletreball

«Si bé és cert que les declaracions es fan actualment per via telemàtica, i és habitual que es canalitzin a través dels assessors, no és menys cert que molts contribuents necessiten desplaçar-se per proporcionar-los les dades. Això resultarà molt difícil, ja que la majoria de firmes legals i d’assessorament fiscal ja estan utilitzant el teletreball, seguint les recomanacions del Govern. Això per no parlar dels brevíssims terminis per presentar el SII per part de les empreses», afirma l’Aedaf.

El REAF ha remès un escrit a l’Agència Tributària  en què sol·licita «per a totes les empreses» la implantació d’un procediment ràpid de sol·licitud i concessió d’ajornaments com l’establert per a pimes i que «l’administracions tributàries s’abstinguin de remetre noves notificacions als obligats tributaris fins que passi aquesta situació». Se sumen, al seu torn, al clamor que s’ampliïn els terminis de les autoliquidacions i declaracions informatives.

Mesures assumibles

El president del Consell General d’Economistes d’Espanya, Valentí Pich, considera que les mesures que es reclamen «serien prefectamente assumibles per l’Estat» i, entén que finalment seran ateses. En tot cas, destaca que no s’està parlant d’«una condonació, sinó d’ajornament; davant de situacions extraordinàries, mesures extraordinàries».   

Notícies relacionades

Des d’Hisenda, ministeri al capdavant del qual hi ha la que també és portaveu del Govern, María Jesús Montero, recorden que s’ha aprovat que les pimes i autònoms puguin ajornar pagaments de deutes tributaris de fins a 30.000 euros en sis mesos i que continuen pendents de l’evolució dels esdeveniments. «La situació és delicada i es va seguint a cada moment», afirmen. El sector empresarial considera aquesta mesura insuficient i espera que l’Executiu adopti noves iniciatives encaminades a flexibilitzar els terminis tributaris i, per tant, a facilitar que es mantingui la liquiditat en l’economia.

A la seva carta al president del Govern, Foment recorda la doctrina del Tribunal Constitucional, segons la qual els tributs no només són un mitjà de recaptar sinó un instrument de política econòmica general «i per assegurar una millor distribució de la renda nacional».  També recorden que la Generalitat ha acordat aquesta mateixa setmana la suspensió de la presentació d’autoliquidacions i del pagament dels tributs propis i cedits.