Crisi del coronavirus

Primers 203 afectats per ERTO a Catalunya després de declarar-se l'estat d'alarma

Les empreses inicien els tràmits per a les primeres suspensions d'ocupació i des de la Generalitat assumeixen una escalada a partir de dilluns

whatsapp-image-2020-03-14-at-105702

whatsapp-image-2020-03-14-at-105702

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’al·luvió d’empreses que ha recorregut a suspensions d’ocupació per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus va començar divendres, el mateix dia que el president Pedro Sánchez declarava l’estat d’alarma. Un total de 17 companyies van acudir al registre del Departament de Treball de la Generalitat per registrar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), processos que en total afecten 203 treballadors, segons han confirmat fonts del Departament. Des de la conselleria liderada per Chakir el Homrani treballen sobre l’escenari que, a partir de dilluns, es produirà una escalada de suspensions d’ocupació entre les empreses catalanes.

Notícies relacionades

El mateix dia que Pedro Sánchez decretava l’estat d’alarma i a última hora de la tarda el president de la Generalitat, Quim Torra, demanava el confinament de tot Catalunya; les companyies catalanes prenien les primeres mesures per pal·liar el bloqueig econòmic provocat pel Covid-19. I accelerat pel tancament d’escoles i universitats, de l’activitat de les quals depenen moltes companyies. La xifra dels primers 203 afectats és el preludi d’una escalada que Treball, patronals i sindicats assumeixen que es dispararà a partir de dilluns. És per això que el Consell de Relacions Laborals, òrgan compartit pel Govern, Foment del TreballPimecCCOO i UGT, ahir es va reunir i va decidir activar la seva comissió permanent; per seguir molt de prop cada nou expedient. 

Tant a Catalunya com en el conjunt d’Espanya hi ha moltes les companyies i els comitès d’empresa que estan a l’expectativa de les mesures que pugui aprovar aquest dissabte el Consell de Ministres, reunit de manera extraordinària després de la declaració de l’estat d’alarma. Una de reformes excepcionals que esperen que en sorgeixi és l’agilitació dels processos d’ERTO; a què ja van instar al Govern des de la CEOE, CCOO i la UGT dijous passat. Al llarg de divendres, via contactes informals, segons va poder confirmar aquest mitjà, els agents socials van tornar a insistir en la urgència d’aquestes mesures. Ja que tant patronals i sindicats veuen la necessitat de, entre d’altres, reduir de 15 a set dies el període màxim de consultes per tramitar un ERTO. Això persegueix accelerar les suspensions d’ocupació i evitar que les companyies recorrin a mesures més traumàtiques per a l’ocupació, com els acomiadaments.