efectes del coronavirus

El nombre de taxis a BCN baixa el 70% el primer dia d'alarma

L'associació Élite aconsella als professionals el confinament, però reclama ajuts per cobrir la caiguda d'ingressos

zentauroepp46599221 taxi190118152853

zentauroepp46599221 taxi190118152853 / Toni Albir

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El nombre de taxis pels carrers de Barcelona s’ha reduït aquest dissabte de manera apreciable. L’ordre de confinament llançada des del Govern i el fet de ser dissabte va fer que el nombre de taxis es reduís entorn del 70%.

L’associació Élite Taxi aconsella als professionals que facin com la resta de la població i abandonin l’activitat laboral per evitar la propagació del coronavirus. La proposta ha tingut un ampli seguiment aquest dissabte, ja que el 50% de la flota ja no era present pel fet de ser cap de setmana. La falta de taxis a la ciutat podria prolongar-se més enllà del cap de setmana. Entorn del 90% dels taxistes són autònoms i només el 20% de la flota està doblada (amb més d’un conductor per cotxe). 

L’abandonament dels carrers suposarà un cop dur per a un col·lectiu que ha de fer front a l’amortització de l’automòbil i comptes privats que depenen directament d’una activitat que caurà previsiblement en picat en els pròxims dies. 

El portaveu de l’associació Élite, Alberto Álvarez, va reconèixer que el sector es troba en aquests moments «desorientat» davant de la possibilitat d’estar durant un període de temps ampli amb nul·la o baixa activitat, però amb la necessitat de continuar pagant factures. «Ens sentim abandonats –ha dit Álvarez– per la falta de mesures d’autoprotecció i prevenció», però l’associació continua disposada a «exposar-se al carrer», però només «si és necessari fer sortides altruistes», per a la qual cosa estan coordinats a través de les emissores de ràdio.

Notícies relacionades

Els taxistes esperaven ja divendres «mesures regulatòries restrictives» però també, en aquest cas, «possibles compensacions econòmiques per la privació del dret al treball». Per a l’associació Élite, «el millor és que s’estableixi una quarantena com més aviat millor i qui decideixi treballar o prefereixi donar serveis socials gratuïts de transport ho faci sota l’estricte protocol que marquin les autoritats sanitàries».

Pel sindicat Stac, és important que els professionals coneguin amb claredat «en quins casos el sector es pot beneficiar dels ajuts que la Generalitat i el Govern de l’Estat puguin donar als treballadors autònoms».