Coronavirus

El BBVA demana mesures fiscals i laborals per als «col·lectius vulnerables»

El seu president insta a la unitat a Espanya i que la població es quedi a casa en la mesura que sigui possible

carlos-torres-vila-bbva

carlos-torres-vila-bbva

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El coronavirus està provocant un inusitat consens en l’àmbit econòmic sobre la necessitat de prendre mesures decidides de despesa pública per pal·liar els efectes de la pandèmia en l’activitat. El president del BBVA, Carlos Torres Vila, s’ha afegit aquest divendres a aquest clam: «Les polítiques públiques, sobretot els ajuts fiscals i laborals enfocats, com els que es comencen a posar en marxa, seran fonamentals per mitigar l’impacte econòmic, evitant problemes de liquiditat en les empreses i canalitzant els ajuts als col·lectius vulnerables més afectats per la caiguda de la demanda o la impossibilitat de dur a terme el seu treball o les seves cadenes de fabricació».

Durant la junta d’accionistes del banc a Bilbao, l’executiu ha recordat que l’economia mundial va créixer el 3,1% el 2019, la dada més baixa des del 2009, en plena Gran Recessió. Per al 2020, l’entitat preveia una expansió del 3,2%, però la crisi sanitària ha deixat en paper mullat aquesta estimació per la reducció de la demanda global i els problemes «rellevants» a les cadenes de subministrament mundials. «Encara és aviat per calcular l’impacte econòmic en els pròxims trimestres, tot i que el BBVA Research creu que fins i tot en un escenari de recuperació en V, el creixement global es podria reduir prop de mig punt del PIB el 2020», ha advertit.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, el banquer ha fet una crida a la unitat. «El més rellevant és que tots estiguem molt coordinats, autoritats, supervisors, empreses, sindicats i el conjunt de la societat, tant per contenir l’epidèmia com per mitigar l’impacte social i l’impacte econòmic de les mesures adoptades. Perquè tots hi podem contribuir. I per això vull aprofitar per apel·lar també a la responsabilitat personal que tots tenim de seguir les indicacions, i en la mesura que no sigui imprescindible, quedar-nos a casa», ha defensat.  

El BBVA, ha assenyalat, ja té més de 9.000 treballadors treballant des de casa i ha facilitat la flexibilització dels horaris i dies de feina per als treballadors que per la naturalesa de la seva activitat no puguin fer teletreball. També ha destacat que té disponible una línia de finançament de 25.000 milions d’euros per a pimes i autònoms. Així mateix, ha assegurat que, malgrat les fortes caigudes borsàries, el banc disposa «d’una bona posició de rendibilitat, de capital i de liquiditat per afrontar les dificultats associades a aquesta crisi».