Normativa laboral

CCOO exigeix augmentar les sancions davant de la falta de registre de plans d'igualtat

El sindicat registra 15 denúncies davant del Departament de Treball per visibilitzar el pobre compliment de la normativa laboral en matèria d'igualtat

ccoo-denuncias-1

ccoo-denuncias-1

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sindicat CCOO exigeix augmentar l’import de les sancions per a les empreses que incompleixin la normativa en matèria d’igualtat. Així ho ha reivindicat aquest divendres mitjançant una acció de protesta davant el Departament de Treball de la Generalitat, on ha registrat un total de 15 denúncies contra empreses o ens públics que presumptament incompleixen la normativa referent a plans d’igualtat. A partir del 7 de març, un total de 2.102 empreses a Catalunya tenen l’obligació de tenir elaborat un pla d’igualtat; segons dades de la Tresoreria de la Seguretat Social. 

CCOO ha entrat en el registre d’Inspecció de Treball aquest divendres un total de 15 denúncies, que fan referència a empreses o entitats que tenen un pla d’igualtat, però que des del sindicat consideren que o no l’estan aplicant, o no ho fan correctament, o no ha sigut negociat amb la representació legal dels treballadors. Entre els implicats hi ha els ajuntaments de Badalona Cornellà, un centre especial de treball (per a la inserció laboral de persones amb dispacacitat), dues empreses dedicades al transport i un centre hospitalari; entre d’altres.

L’import màxim actualment previst per llei per a una empresa que incorri en un infracció pel que fa a la igualtat és de 6.250 euros, independentment de la mida de la companyia. Una quantitat que des de la central han considerat insuficient i que hauria de ser més elevada, sobretot en la fase actual del desplegament de la normativa estatal en matèria d’igualtat a les empreses. El Govern té pendent desplegar el registre obligatori de plans d’igualtat que va aprovar el 2019, cosa que s’ha traduït en uns pobres resultats fins ara. A les oficines de Treball únicament 202 companyies han registrat fins a la data de manera voluntària el seu pla d’igualtat.  

Notícies relacionades

La voluntat del sindicat és visibilitzar la necessitat que les empreses integrin els plans d’igualtat com una eina per canviar la mentalitat als centres de treball, no simple «paper mullat». Així ho ha explicat la secretària de dones i polítiques d’igualtat de CCOO de Catalunya, Alba García, que considera que una veritable implementació contribuiria a accelerar la reversió de discriminacions com la bretxa salarial entre homes i dones. «El rellotge corre, no podem esperar 50 anys per cobrar el mateix que els homes», ha declarat davant dels periodistes.

El Departament de Treball ja va anunciar a finals de l’any passat, durant el balanç de les actuacions d’Inspecció de Treball, que la persecució del frau en matèria d’igualtat seria prioritari. En aquest sentit, el nou projecte de pressupostos de la Generalitat preveu un  reforç d’un milió d’euros per dotar la Inspecció de Treball en els dos pròxims anys de 10 places addicionals, que se sumaran a les ja previstes en les ofertes públiques en l’àmbit estatal, així com als 35 subinspectors ja previstos anteriorment.