tributs

Catalunya es manté com la comunitat amb més impostos propis

Els assessors fiscals recomanen harmonitzar els gravàmens de caràcter comunitari

zentauroepp51399555 reunio aragones191216103652

zentauroepp51399555 reunio aragones191216103652 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya es manté com la comunitat amb més nombre de tributs propis, amb un total de 18, que augmentaran fins a 19 un cop s’aprovin els Pressupostos de la Generalitat per a aquest any. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘Panorama de la fiscalitat autonòmica i foral 2020’ que elabora el Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) del Consell General d’Economistes d’Espanya.

Del total de gravàmens propis a Catalunya, quatre han sigut declarats inconstitucionals. Es tracta del que recau sobre els dipòsits bancaris, el de producció d’energia elèctrica d’origen nuclear, el de provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i el que recau sobre el risc de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics.

Al seu torn, la comunitat catalana és la que té més càrrega en l’impost sobre la renda (IRPF) per als ingressos de fins a 30.000 euros anuals, una situació que es mantindrà una vegada aprovats els comptes del 2020. Tot això, de fet, ha provocat una campanya publicitàriade la patronal Foment del Treball en contra de la política fiscal del Govern.

Per a aquest any, està previst el nou tribut sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient a Catalunya, si s’aprova la llei d’acompanyament dels Pressupostos. També es faran alguns canvis en certs tributs, tals com l’impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial, el de grans establiments comercials, el que grava les estades en establiments turístics, el de begudes ensucrades envasades i el que recau sobre les vivendes buides.

L’estudi dels assessors fiscals advoca per harmonitzar els tributs propis almenys en els principals elements configuradors de l’impost. En l’actualitat, denuncien, en aquells que recauen sobre un mateix fet imposable, «cada autonomia estableix l’impost d’una manera diferent, en molts casos per acabar gravant el mateix fet imposable».

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que els impostos propis suposen només una mitjana del 2,1% de la recaptació tributària (dades del 2018). A Catalunya aquest percentatge s’acosta al 3%. En el conjunt de les autonomies, destaquen les càrregues relacionades amb l’aigua, que suposen gairebé tres de cada quatre euros de recaptació per tributs propis autonòmics. En conjunt, els impostos mediambientals, entre els quals s’inclou l’aigua, però també les emissions, els recursos i els residus, signifiquen el 69,2% de la recaptació autonòmica per gravàmens propis.