ALERTA GLOBAL

La Fed retalla mig punt els tipus pel coronavirus

Powell defensa que hi ha «un paper per a la política monetària» i assegura que la baixada donarà una «injecció de confiança»

El president Trump, que feia dies que criticava i pressionava la Reserva Federal, demana més retallades i mesures

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Moguda per la consciència que «els riscos per a les perspectives (econòmiques) dels Estats Units han canviat materialment» pel coronavirus, la Reserva Federal ha anunciat aquest dimarts que retalla mig punt els tipus d’interès, que han quedat entre l’1 i 1,25%. Es tracta de la primera retallada d’emergència de tipus des de la crisi financera del 2008.

La Fed no ha esperat a la pròxima reunió del seu òrgan de política monetària, agendada per a d’aquí dues setmanes, per prendre la decisió, adoptada per unanimitat. I aquesta s’ha anunciat hores després que se celebrés una conferència dels ministres d’economia del G-7 i representants de bancs centrals, després de la qual s’ha emès un comunicat en el qual s’han mostrat «llestos per prendre accions», «incloent mesures fiscals quan sigui necessari», però no s’ha anunciat cap pas específic.

Aquesta indeterminació del G-7 ha contribuït a caigudes a les borses, que s’han corregit inicialment després de l’anunci de la Fed, tot i que els mercats s’han tornat a sumir després en moments d’intensa volatilitat i pèrdues.

Impuls a l’economia i la confiança

L’intent de calmar aquests mercats, que als Estats Units van tenir la setmana passada caigudes que tampoc havien vist des de la crisi del 2008, és un dels elements que batega després de la decisió de la Fed, que s’ha encarregat d’explicar en més detall en roda de premsa el seu president, Jerome Powell. En aquesta compareixença, Powell ha reconegut que la retallada dels tipus «no reduirà el nombre d’infeccions» i no resoldrà problemes com els que amenacen cadenes de proveïment tocades ja per una crisi de dimensions globals, però s’ha mostrat confiat que «donarà un impuls significatiu a l’economia» i «ajudarà a impulsar la confiança de llars i empreses». 

Powell admetia que estem davant d’una «situació fluida» i d’«elevada incertesa» en la qual ja hi ha certesa que «el virus i les mesures que estan prenent per contenir-lo segur que pesaran durant algun temps en l’activitat econòmica» tant dels EUA com en altres països. Ha assenyalat que està afectant ja sectors concrets, com els de viatges, turisme i entreteniment. I tot i que la retallada pretén suavitzar danys col·laterals, no està clar com pot ser efectiva davant de l’amenaça que potencials tancaments d’escoles o negocis, suspensió d’esdeveniments i altres canvis socials donin cops més durs a la despesa dels consumidors.    

En qualsevol cas Powell ha defensat l’acció d’emergència i ha insistit que en aquesta situació «hi ha un paper per a la política monetària». I tot i que no ha anunciat què farà la Fed en la seva pròxima reunió ha assegurat que estan «preparats per utilitzar eines i actuar adequadament segons com flueixin els esdeveniments».

Notícies relacionades

Crítiques de Trump

Powell ha negat que la Fed hagi actuat sota la influència política, però la retallada arriba després de dies de crítiques públiques i pressió del president Donald Trump, que a la matinada tuitejava un dels seus missatges qüestionant Powell i l’organisme, l’últim en una tirallonga d’atacs llançats en els últims dies. Aquest dimarts, després de l’anunci de la baixada, Trump ha tornat a qüestionar que sigui suficient en un altre tuit, en el qual ha reclamat més mesures i més retallades.