efectes de l'epidèmia

Les companyies aèries cancel·len centenars de vols pel coronavirus

La IATA demana la suspensió dels drets de vol perquè les aerolínies puguin conservar 'slots'

zentauroepp49609435 economia pilotos ryanair190829172325

zentauroepp49609435 economia pilotos ryanair190829172325 / RYANAIR

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Les companyies aèries s’estan veient particularment afectades per l’epidèmia de coronavirus i han decidit cancel·lar centenars de vols per una dramàtica caiguda de les reservesDelta AirlineAmerican Airlines, als Estats Units, LufthansanRyanair i British Airways, entre d’altres, han anunciat el tancament temporal de rutes. De fet la companyia britànica del grup IAG ha anunciat aquest dilluns la cancel·lació de centenars de vols als Estats Units i diverses destinacions europees a causa d’una forta caiguda de la demanda. La firma també havia suspès 22 vols a Itàlia la setmana passada.

En un comunicat, la companyia britànica ha precisat que la mesura significarà una reducció de vols a Nova York, Itàlia, França, Àustria, Bèlgica, Alemanya, Irlanda, Suïssa i Albània entre el 16 i el 28 de març. Un portaveu ha assenyalat que no es cancel·larà cap ruta, sinó que simplement hi haurà menys vols disponibles a les destinacions habituals de l’aerolínia.

En la seva nota, BA ha assenyalat que eliminarà el recàrrec que normalment cobra als clients per canviar la data dels seus vols, a fi d’oferir «confiança» als qui reservin en les pròximes dues setmanes, i atendrà els afectats per les cancel·lacions. «Contactarem amb els clients de vols cancel·lats per analitzar les seves opcions de viatge, cosa que inclou reservar amb altres companyies quan sigui possible, un reembors o reservar amb BA per viatjar en una altra data més endavant», assenyala l’empresa en la seva nota.

Menys vols a Itàlia

Ryanair ha notificat aquest dilluns  que està reduint el seu programa de vols de curta distància (principalment cap a i des d’Itàlia) fins en un 25% durant un període de 3 setmanes des del dimarts 17 de març fins al dimecres 8 d’abril, en resposta al virus Covid-19.

Durant la setmana passada, Ryanair ha vist una caiguda significativa en les reserves durant aquell període de finals de març i principis d’abril, en resposta al coronavirus. També hi ha hagut una caiguda significativa de passatgers en vols, particularment des de i dins d’Itàlia.  Ryanair no espera que aquestes cancel·lacions tinguin un impacte material en l’orientació de l’any actual (que finalitza el març del 2020), però és massa aviat per especular quin impacte tindrà el brot de Covid-19 en els guanys de l’any fiscal 21.

Ryanair ha destacat en un comunicat que continuarà estudiant les reserves acuradament i flexibilitzarà els seus horaris en resposta a aquesta situació. L’aerolínia està treballant estretament amb les autoritats pertinents i «segueix totes les pautes proporcionades per l’OMS i EASA per garantir la salut i el benestar de la nostra gent i els nostres clients».

Reducció de costos

L’aerolínia ha iniciat una reunió d’acció diària en totes les àrees de l’aerolínia des d’aquest dilluns que se centra a mantenir l’eficiència operativa i l’estalvi de costos per abordar la recessió actual en els negocis causada pel virus Covid-19. Els seus efectes impliquen talls continus d’horaris a mesura que es modifiquen els patrons de reserva, assignació de vacances anuals i/o vacances no remunerades a pilots i tripulants de cabina; anàlisi de la contractació, promoció i congelació de pagaments a tota la xarxa. L’aerolínia destaca que estudia, així mateix, amb proveïdors externs, la reducció de costos

El conseller delegat de Ryanair, Michael O’Leary, ha manifestat: «El nostre enfocament en aquest moment és minimitzar qualsevol risc per a la nostra gent i els nostres passatgers. Si bé tenim moltes reserves durant les pròximes dues setmanes, hi ha hagut una caiguda notable en les reserves anticipades cap a finals de març, a principis d’abril. Té sentit podar selectivament el nostre horari cap a i des d’aquells aeroports on els viatges s’han vist més afectats pel brot de Covid-19».

Suspensió dels ‘slots’

L’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) ha demanat aquest dilluns la suspensió el 2020 de les regles per a l’ús dels ‘slots’ (les franges horàries) per a l’enlairament i l’aterratge de les aerolínies davant la caiguda de la demanda pel coronavirus. Les aerolínies han d’utilitzar el 80% o més dels seus espais d’aeroport en circumstàncies normals, altrament perdran els seus drets la pròxima temporada, però en circumstàncies excepcionals els reguladors poden relaxar aquests requisits, han explicat des d’IATA.

«IATA està contactant amb les autoritats reguladores [de transport aeri] a tot el món per sol·licitar que les regles d’ús de ‘slots’ se suspenguin immediatament durant tota la temporada 2020 a causa de l’impacte del Covid-19», ha dit l’organització que reuneix 290 aerolínies en un comunicat de premsa. La suspensió «significarà que les aerolínies poden complir les condicions del mercat amb nivells de capacitat apropiats, i evitar així haver de fer volar avions buits per mantenir els seus espais», ha destacat el gerent d’IATA, Alexandre de Juniac.

Notícies relacionades