energia

Nedgia amplia fins a l'abril la suspensió temporal de 300 llocs de treball

La filial de distribució de gas de Naturgy va adoptar la mesura davant de l'amenaça de retallades en la retribució

zentauroepp49037519 economia  naturgy redes190712215913

zentauroepp49037519 economia naturgy redes190712215913

2
Es llegeix en minuts

Nedgia, la distribuïdora de gas de Naturgy, ha decidit ampliar fins a l’abril la suspensió temporal de l’obligació de treballar per a uns 300 empleats de la companyia, adoptada en l’últim trimestre de l’any passat davant de l’amenaça de retallades a la seva retribució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), segons va informar el sindicat USO.

D’aquesta manera, se suma una nova pròrroga per part de la companyia filial de Naturgy a aquesta suspensió temporal, que ja va ser prolongada el mes de febrer passat. La companyia lliga aquesta extensió fins que es publiqui la circular definitiva. La pròrroga de la suspensió d’ocupació té com a límit el 30 d’abril, per la qual cosa si en aquesta data no hi hagués una resolució definitiva sobre retribucions, s’hauria de tornar a negociar la mesura laboral amb els representants dels treballadors, segons fonts de la companyia.  

En un comunicat, USO lamenta que CCOO, UGT i SIE hagin unit la seva representació per prorrogar la suspensió temporal de 300 empleats de Nedgia.

El sindicat afirma que no entén aquesta actitud quan la circular de la CNMC, sense ser definitiva, «ja suavitza a termes raonablement admissibles i previsibles la retribució a la distribució del gas, amb la qual cosa aquesta retallada de plantilla no té cap justificació».

Per això, USO reivindica «la incorporació immediata a la feina» dels 300 treballadors afectats i remarca que també està mirant d’avançar en la negociació de l’acord de garanties «que doti els empleats de la companyia «de més protecció en cas que es vengui alguna de les societats que li pertanyen».

Aquesta decisió de prorrogar la mesura es produeix en un moment en què es manté la incertesa existent des de mitjans de l’any passat respecte a la regulació, ja que la CNMC no ha aprovat encara la circular sobre la retribució de les xarxes de distribució de gas natural, un negoci controlat en un 70% per Naturgy.

No obstant, el regulador va decidir recular respecte a la seva proposta inicial d’aplicar una ‘destralada’ del 17,8% en la retribució per al sector gasista, obrint de nou a consulta una circular en la que planteja ara un reducció del 9,6%.

La nova proposta plantejada pel regulador, remesa ja a finals de gener al Consell d’Estat i que afecta el període regulatori 2021-2026, recull, en termes de retribució mitjana, que l’activitat de distribució passaria d’aproximadament de 1.420 milions d’euros amb la metodologia vigent als 1.283 milions d’euros, cosa que suposa aquesta reducció del 9,6%.

En termes absoluts, la retribució per a l’activitat de distribució de gas natural, que en gairebé un 70% correspon a Naturgy però que també efectuen altres empreses com ara Madrileña Red de Gas, Nortegas o Redexis, entre d’altres, per al període 2021-2026 seria de 7.698 milions d’euros, davant els 8.520 milions actuals i els 6.990 milions proposats en un primer moment.

Aquesta mesura de suspensió temporal per a part de la plantilla de Nedgia no comporta cap efecte en la retribució salarial dels afectats i no es tracta ni d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) ni d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), ja que els empleats continuen percebent el seu salari i la mesura no té cap efecte d’estalvi de costos.

Notícies relacionades

Els empleats afectats per aquesta mesura ampliada se circumscriuen només a l’àrea comercial de Nedgia i, en menor mesura, a les unitats relacionades amb l’activitat de captació de nous punts de subministrament de gas.

Al juliol, després de llançar-se a consulta les circulars de la CNMC, Naturgy ja va adoptar, igual com