Efectes del virus

Apple, Amazon i Nike: els tres gegants més afectats pel coronavirus

Les empreses no podran complir els seus objectius de vendes del trimestre per la malaltia

zentauroepp43645894 amazon200213132853

zentauroepp43645894 amazon200213132853 / Abhishek Chinnappa

2
Es llegeix en minuts
Mar Sellés Ramoneda

La por que genera el creixent nombre de casos de coronavirus fa que els inversors vulguin vendre actius de risc per les interrupcions de subministrament que està causant la malaltia en les empreses que obtenen els seus components o productes de la Xina.

El 2018, la Xina representava una cinquena part de les importacions dels Estats Units, segons dades de l’Oficina del Representant Comercial dels Estats Units. Les principals categories importades eren mobles, joguines, equips esportius i plàstics.

Però les principals empreses, amb seu als Estats Units, que més patiran aquesta venda d’accions són Amazon, Apple i Nike.

Amazon

Les accions d’aquest gegant minorista van caure dilluns passat un 5%, xifra que implica que és una de les més afectades entre les grans empreses tecnològiques. La preocupació més gran per als inversors d’Amazon és que els venedors al detall es podrien enfrontar a una escassetat de subministraments si les empreses de la Xina, paralitzades indefinidament, no reprenen la seva activitat normal aviat.

És possible que Amazon pateixi aquesta interrupció del subministrament abans que altres pel seu sistema de gestió d’inventari ‘lean’. Aquest sistema permet que l’empresa funcioni de manera més eficient perquè ajuda a alliberar més capital que, d’una altra manera, es perdria en productes sense vendre.

Tot i així, després de la caiguda que va tenir aquest dilluns, Amazon continua tenint una pujada de més del 8% en termes anuals i del 23% en els últims 12 mesos.

Apple

Aquesta ha sigut la primera empresa tecnològica que ha advertit els inversors que les seves vendes s’estan veient afectades per la propagació del virus i que no serà capaç de complir el seu objectiu de vendes per a aquest trimestre.

La Xina representa un dels mercats més grans de la companyia, que va aportar unes vendes de 52.000 milions de dòlars l’últim any fiscal. A més, Apple va anunciar la setmana passada que la producció de l’Iphone (principal font d’ingressos de la companyia) està temporalment limitada a causa de problemes relacionats amb la malaltia.

L’empresa californiana havia planejat fabricar un nou Iphone de baix cost al febrer i posar-lo a la venda al març, tal com explica Bloomberg News. Encara no està clar com ha afectat el virus a aquesta proposta.

Dilluns, Apple queia al voltant d’un 5%, i tancava en 298,14, de manera que va ampliar un 7% les seves cinc jornades de pèrdues.

Nike

Notícies relacionades

Una altra empresa de gran capitalització que és particularment vulnerable, a mesura que el coronavirus es continua propagant-se a escala mundial, és el gegant de roba esportiva Nike. A principis de mes, l’empresa va dir que la meitat de les seves botigues a la Xina han tancat a causa del coronavirus i que creu que el brot tindrà un «impacte material» en les seves operacions a la Xina.

El país infectat també representa l’àrea de creixement més gran de Nike en els últims anys. La companyia va generar 6.200 milions de dòlars en vendes a la regió l’any passat, davant els 2.600 milions del 2014. Després dels màxims històrics de 105,62 dòlars, que registrava al gener, la companyia ha caigut un 9% des d’aleshores. Dilluns passat les accions tancaven amb un descens d’un 4,3%.