CONTRA LA PRESÈNCIA XINESA

Els EUA adverteixen a Espanya: no compartirà dades si recorre a Huawei per al 5G

Un alt càrrec de Washington assegura que adoptar tecnologia «que no és de confiança afectarà la capacitat de compartir informació d'alt nivell»

Insta els governs europeus a pressionar les operadores perquè recorrin a «proveïdors fiables»

zentauroepp52385018 graf3505  madrid  20 02 2020   el subsecretario de estado ad200221072535

zentauroepp52385018 graf3505 madrid 20 02 2020 el subsecretario de estado ad200221072535 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els Estats Units van insistir aquest dijous que països i operadors europeus de telecomunicacions excloguin la companyia xinesa Huawei de tots els nivells de les xarxes 5G i no només dels nuclis més sensibles d’aquests sistemes. Tot i que no va amenaçar directament amb represàlies, Robert Strayer, el sotssecretari d’Estat adjunt dels EUA per a la comunicació internacional i cibercomunicació, va recordar la «bona cooperació» bilateral, per exemple en l’OTAN i a nivell policial, i va ressaltar que si els països «adopten tecnologia que no és de confiança, això afectarà la nostra capacitat de compartir informació al més alt nivell». «Cal protegir-se en totes les parts de la xarxa», va afirmar en declaracions a la premsa Strayer.

A més, l’alt funcionari nord-americà va considerar que els governs europeus haurien «de pressionar» les operadores perquè només hi hagi proveïdors fiables a les xarxes 5G, i va recalcar que el pes d’aquesta decisió «no hauria» de recaure en les companyies de telecomunicacions, sinó en les autoritats nacionals.

Strayer va tancar aquest dijous una visita a Espanya en què es va entrevistar amb alts càrrecs dels ministeris d’Exteriors i Economia, així com amb reguladors i operadors de telecomunicacions, a fi d’insistir en el missatge de Washington sobre el potencial perill de Huawei, igual que de la també xinesa ZTE.

En els últims mesos, diversos operadors europeus com Telefónica i Vodafone han anunciat que retiraran progressivament la presència d’equips de Huawei dels nuclis crítics de les xarxes 5G, a fi de comptar amb diversos proveïdors d’aquesta infraestructura.

No obstant, Strayer va remarcar la posició del Govern nord-americà que les zones menys sensibles de les xarxes (denominades «edge» a nivell tècnic) també són un focus de «potencial vulnerabilitat».

En aquest sentit, va recalcar que el risc no està només en els nuclis més sensibles de les xarxes 5G, sinó en totes aquestes infraestructures.

Ericsson, Nokia i Samsung, «fiables»

Strayer va afirmar que companyies com Ericsson, Nokia i Samsung són considerades pel Govern nord-americà com «proveïdors segurs i fiables» i va assegurar que no existeix la distància tecnològica amb Huawei que es proclama «a Pequín».

En aquest sentit, va considerar que «cal desmitificar» el lideratge de la companyia xinesa en 5G, de la qual va assegurar que està immersa en «una campanya per enganyar la població d’Europa» sobre aquesta tecnologia.

Notícies relacionades

Strayer, que també va visitar Portugal en el seu viatge per Europa, va participar el cap de setmana passat en la Conferència de Seguretat de Munic (Alemanya), en què el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va qualificar Huawei i tecnològiques xineses de «cavall de Troia» dels serveis d’intel·ligència de Pequín.

Robert Strayer va recordar que la llei xinesa de seguretat nacional obliga les companyies d’aquest país, fins i tot privades, a cooperar amb els serveis d’intel·ligència i seguretat i a mantenir aquesta cooperació en secret, que mostra el control que pot tenir el Partit Comunista de la Xina sobre la informació que circuli per les xarxes de telecomunicacions on les seves empreses tinguin presència.