Compareixença

Hisenda presentarà a l'octubre un esborrany de finançament autonòmic que harmonitzarà tributs

La ministra «accelera» perquè els Pressupostos estiguin aprovats «abans de l'estiu»

Els ingressos de la lluita contra el frau creixen el 4,1% fins als 15.700 milions

zentauroepp52384299 pol200220160649

zentauroepp52384299 pol200220160649 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha compromès aquest dijous a «accelerar» la presentació del projecte de llei dels Pressupostos del 2020 «perquè estiguin aprovats abans de l’estiu». Dimarts que ve està previst al Congrés dels Diputats el debat del sostre de despesa aprovat pel Consell de Ministres l’11 de febrer, segons fonts parlamentàries.

A més d’accelerar el projecte dels Pressupostos, la ministra ha anunciat que «aproximadament al novembre» presentarà  una proposta de reforma del model de finançament autonòmic. Després va precisar que es presentarà a l’octubre, d’acord amb el que es va pactar amb Compromís. L’«esquelet» d’aquesta proposta incorporarà, entre altres qüestions, una fórmula per harmonitzar els impostos de les comunitats que «sense impedir l’exercici de l’autonomia» serveixi per «atenuar la competència deslleial o el dúmping fiscal». En concret, Montero es va referir a les rebaixes fiscals promogudes a Madrid.

Lluita contra el frau

Aquests són alguns dels compromisos que ha assumit la ministra d’Hisenda durant la seva compareixença en la Comissió d’Hisenda del Congrés dels Diputats per explicar les línies generals que preveu abordar el seu departament.

Montero també ha anunciat que en els pròxims dies obrirà un procés de consulta pública amb diversos col·lectius d’empresaris, consumidors o ciutadans per modificar la fiscalitat mediambiental.

A més, la ministra ha aportat la dada que les accions de l’Agència Tributària en la lluita contra el frau van suposar el 2019 uns ingressos «rècord» de 15.700 milions d’euros, el 4,1% més que l’any anterior

Model de finançament

En relació amb la reforma del sistema autonòmic de finançament, la ministra (exconsellera d’Hisenda d’Andalusia) s’ha referit a l’objectiu d’avançar en la igualtat entre les diferents autonomies en matèria de despesa per habitant en els serveis bàsics d’educació, sanitat i dependència. Per això, es preveu abordar una anàlisi del cost efectiu dels serveis en els diferents territoris i de la seva eficiència.

Notícies relacionades

També ha apuntat en la direcció d’augmentar els recursos del sistema. «Fan falta més recursos per finançar l’Estat de benestar», ha dit Montero. «El model ha de cobrir la despesa dels serveis públics en condicions d’igualtat i excel·lència», ha afegit.

Els plans de la ministra també inclouen «redissenyar els fons de finançament» de les comunitats (fons de liquiditat autonòmica i facilitat financera) per tal d’agilitar el seu accés directe als mercats financers, així com «una nova metodologia per al càlcul de la regla de despesa» a favor de comunitats i ajuntaments amb superàvit en els seus comptes.