Telecomunicacions

El Govern anuncia que la subhasta per al desplegament del 5G se celebrarà al maig

La banda dels 700 megahertzs està parcialment ocupada per la TDT i ha de ser alliberada abans de juny

zentauroepp49302125 calvio190802130033

zentauroepp49302125 calvio190802130033 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra d’Economia i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha anunciat la licitació de la banda dels 700 megahertzs (MHz) que permetrà el desplegament de la cinquena generació de telefonia mòbil, 5G, el mes de maig.

Calviño, que ha comparegut aquest dijous a petició pròpia en la Comissió d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Congrés dels Diputats, ha assegurat que l’objectiu del Govern és que «el procés estigui completat a finals de juny», en línia amb el full de ruta de la Comissió Europea.

En l’actualitat, la banda dels de 694-790 MHz (banda 700 MHz) de l’espectre radioelèctric està parcialment ocupada pels canals de televisió digital terrestre (TDT). El mes de juliol es va posar en marxa el denominat segon dividend digital, que suposa l’alliberament d’aquesta banda a través de la resintonització de canals en algunes zones.

Una vegada es completi aquest alliberament s’hauran de redistribuir les freqüències entre els operadors de telefonia per poder llançar la nova tecnologia 5G, un repartiment que es fa mitjançant subhasta. L’any passat, l’actual secretari d’Estat de Telecomunicacions –llavors director general de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació–, Roberto Sánchez, assegurava que la intenció de l’Executiu era fer la licitació com més a prop millor en el temps del desplegament perquè les operadores amb xarxa  –Telefónica, Vodafone, Orange i MásMóvil– no haguessin d’esperar anys per desplegar el 5G, com ja va passar amb el 4G.

Notícies relacionades

Espanya va subhastar la banda dels 3,6-3,8 gigahertzs (GHz) l’any passat, i sobre aquesta banda és que Vodafone (3,7 GHz) ha iniciat la comercialització del 5G a Espanya. No obstant, la banda de 700 MHz és la més baixa i, per tant, la que dona més cobertura per antena.

A falta de conèixer els detalls de la subhasta espanyola, la polèmica va sorgir l’any passat a Europa pels alts preus pagats. Primer va ser Itàlia, amb un rècord recaptatori de 6.500 milions l’any passat (va subhastar la banda de 700 MHz, la de 3,7 GHz i la de 26 GHz), i després Alemanya, que va tancar les licitacions amb 6.550 milions de recaptació.