Més de la meitat de l'obra nova en construcció a Catalunya ja està venuda

De les 18.326 vivendes registrades el 2019, només 8.3767 estaven en venda a finals del 2019

Els promotors assenyalen que l'estoc de primera residència de nova construcció ja s'ha acabat

fcasals10385226 barcelona 21 4 2009 gruas construccion obras foto josep garc160826185407

fcasals10385226 barcelona 21 4 2009 gruas construccion obras foto josep garc160826185407 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El 54% de la vivenda nova o en construcció a Catalunya ja està venuda, majoritàriament sobre pla (68% del total). El 2019, els 102 municipis més importants de Catalunya tenien 1.000 promocions en marxa d’obra nova i un total de 18.326 vivendes, de les quals 8.376 estaven a la venda en el moment de tancar l’estudi ‘Oferta de vivenda de nova construcció a Catalunya 2019’, elaborat per l’Assocació de Promotors de Catalunya (APCE), presentat aquest dimecres.

La principal conclusió del treball és que l’increment de la demanda està incentivant la nova producció i aquesta «ja s’estén fora de l’Àrea Metropolitana; arriba fins a la quarta corona –en municipis com Igualada, Malgrat de Mar, Manresa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú– de Barcelona, cosa que genera una riquesa més gran per al conjunt de territori», ha comentat Lluís Marsà, president de l’APCE a la presentació d’aquesta nova edició del treball. D’altra banda, aquest volum de producció continua lluny de les 25.000 vivendes noves anuals «que s’haurien de construir anualment a Catalunya», va precisar Marsà.

L’increment de la producció fora de l’Àrea Metropolitana, impulsat per l’augment de la demanda, la reducció de l’oferta a Barcelona i l’increment dels preus a les zones centrals, ha provocat que l’estoc d’obra nova per a primera vivenda s’hagi esgotat a Catalunyua. «Fa temps que aquest parc es va esgotar en algunes àrees. És cert que encara hi ha alguna cosa en àrees turístiques de Tarragona i en algunes zones de Lleida, però es tracta, principalment, de segona residència. No queda estoc d’obra nova», ha comentat Eduard Brull, coordinador de l’estudi. Marsà ha recordat que ja fa cinc anys un estudi de l’APCE va dir que només quedaven 5.000 vivendes en estoc en els principals 50 municipis de Barcelona, que ara ja no existeixen. 

Una fotografia diferent

Mentre que la fotografia que fa l’APCE mostrava una certa concentració d’obra nova a l’entorn de Barcelona fa uns quants anys, la imatge actual mostra una dispersió bastant més gran. La província de Barcelona, amb 648 promocions, concentrava el 49,7% de les vivendes en oferta. No obstant, la ciutat de Barcelona, que comptava amb 1.070 vivendes en oferta representen poc més del 17% del total de la província de Barcelona i l’11% del total de les 8.376 vivendes a la venda en aquell moment a Catalunya. Es dona la circumstància que Barcelona reflecteix l’increment de l’activitat prèvia a l’entrada en vigor del límit del 30% de vivenda social per a les noves promocions aprovada per l’ajuntament.

Notícies relacionades

L’APCE espera que tant el percentatge com la xifra total es redueixi en les pròximes edicions de l’estudi. «En el tercer trimestre les llicències d’obra nova a Barcelona van caure un 55%», ha assenyalat Marsà. «Esperem que aquesta tendència sigui més acusada per al conjunt de l’any», va afegir, amb la qual cosa espera que la participació de Barcelona en el conjunt de la nova producció es redueixi progressivament.

Vivenda de reposició

L’oferta segueix la demanda, explica l’APCE, i aquesta, bàsicament, és de reposició. «Es tracta de persones que ja tenien una vivenda i que la utilitzen per millorar el seu estàndard de vida», ha comentat Rull. Aquesta demanda determina la tipologia de la nova construcció: un pis de tres habitacions i dos lavabos, amb una mitjana de 95 metres quadrats i un preu mitjà de 338.505 euros. En relació amb aquest preu mitjà, Barcelona allunya l’accessibilitat, ja que la ciutat registra els preus més alts de Catalunya, amb 675.946 euros.