Empreses

Els EUA prohibeixen l'entrada a Gabriel Escarrer (Meliá) per la Llei Helms-Burton

La companyia s'empara amb la normativa de la UE que no accepta aquesta llei de l'embargament nord-americà

presidente-y-ceo-mhi-1

presidente-y-ceo-mhi-1

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El vicepresident executiu i conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer, té prohibida l’entrada als Estats Units per la llei de l’embargament nord-americà, coneguda popularment com a Helms-Burton.

La companyia ha confirmat que Escarrer va rebre el passat 11 d’octubre una carta del Departament d’Estat dels Estats Units, que podrien haver rebut també altres empreses amb interessos a Cuba, per la qual en cas de no acceptar «una sèrie de condicions relacionades amb l’activitat a Cuba d’empreses filials», en un termini de 45 dies se li prohibiria l’accés als Estats Units d’Amèrica.

Les condicions imposades «no resultaven assumibles per a la companyia», segons explica Meliá, que adverteix que el seu compliment seria contrari a la normativa europea.  A més, l’hotelera s’empara amb la normativa europea (Estatut de Bloqueig). «S’ha posat en mans de les institucions nacionals espanyoles i, especialment, de les autoritats comunitàries, la resolució d’aquesta qüestió, confiant que la seva dedicació, diligència i estreta col·laboració acabaran donant una satisfactòria solució a aquesta situació», indica la companyia en un comunicat.

L’administració Trump va vincular la notificació a l’activitat que determinades empreses filials mantenen amb entitats públiques cubanes per a la gestió de dos hotels situats a la regió d’Holguín, que estarien ubicats en una parcel·la d’una propietat expropiada a la família Sanchez Hill a finals dels anys 50 del segle passat, segons explica Meliá. L’hotelera recorda que uns «presumptes representants» de la família Sánchez Hill van iniciar una demanda a Espanya que va ser desestimada íntegrament pels tribunals espanyols en primera instància.

Notícies relacionades

Washington va activar l’any passat l’article IV de la Llei Hems-Burton (mai activat) que permetria als nord-americans  reclamar davant dels tribunals les propietats expropiades a Cuba, la qual cosa afecta moltes empreses amb operacions en aquest país, sobretot, el sector hoteler com Meliá, NH, Iberostar o Barceló. En total, hi ha més de 5.900 reclamacions certificades per una suma de 9.000 milions de dòlars, entre elles l’aeroport de l’Havana o el de Santiago de Cuba que si s’aixeca l’article podrien ser objecte de reclamació.

La companyia hotelera, que compta amb més d’una 30 establiments a l’illa, va ratificar el seu interès per Cuba a mitjans de l’any passat davant de la junta d’accionistes, malgrat l’aixecament de l’article IV de la llei de l’embargament. «Cuba té futur com a destí turístic d’excepció, i aquell futur estarà unit, indissolublement, al nom de Meliá», va conlcoure llavors Escarrer.

Temes:

Meliá Turisme