comptes públics

Hisenda convoca divendres les autonomies per fixar l'objectiu de dèficit

El Consell de Política Fiscal i Financera no es reunia des de l'agost del 2018

El Govern central ja ha pactat amb Brussel·les un nou camí d'estabilitat i es mostra «satisfet»

zentauroepp52130464 consejo ministros200204125055

zentauroepp52130464 consejo ministros200204125055 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Iolanda Marmol

El Ministeri d’Hisenda ha convocat els consellers autonòmics de Finances aquest divendres, en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per traslladar-los el nou camí d’objectius de dèficit i deute públic que han de complir aquest exercici i els tres següents, fins al 2023. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. 

La convocatòria del CPFF –que no es reunia des de l’agost del 2018– constitueix el primer tràmit, imprescindible, perquè el Govern central pugui elaborar el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2020. A partir del repartiment dels objectius de dèficit entre els diferents nivells de l’administració pública, Hisenda ja podrà presentar al Parlament, per a la seva aprovació al Senat, el sostre de despesa a què s’haurà de cenyir el projecte de Pressupostos.

El Govern ja ha acordat amb la Comissió Europea el nou camí d’estabilitat, que estableix els objectius de dèficit i deute públic per al conjunt de les administracions fins al 2023, segons han confirmat fonts governamentals. Aquestes mateixes fonts han destacat que l’Executiu està «satisfet» pel nou camí pactat. No obstant, han evitat precisar el marge fiscal més elevat que Brussel·les ha atorgat a Espanya, atès que l’objectiu vigent per a aquest any era del 0,5% del PIB (per al conjunt de les administracions)

La mateixa ministra Montero ha evitat precisar quins seran els nous objectius, ja que, segons ha dit, abans els ho ha de comunicar als responsables autonòmics i municipals. 

Esperant Catalunya

En la roda de premsa, Montero ha explicat que en la reunió del CPFF s’informarà de l’«etapa» prevista pel Govern per emprendre els treballs preparatoris de cara a la presentació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2020.

La ministra ha expressat que confia que en la reunió de divendres hi assisteixin els representants de totes les comunitats autònomes, també de Catalunya, després que en l’última convocatòria s’absentés el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès. «Tant de bo la normalitat institucional sigui la nota dominant en les relacions entre el Govern central i la Generalitat», ha dit la ministra, després de referir la importància d’aquesta comissió sectorial per a la definició de les polítiques autonòmiques.

Notícies relacionades

Segons Montero, Espanya és un Estat «àmpliament descentralitzat», per la qual cosa es requereix una «tasca compartida i fluida per afrontar nombrosos reptes». Referent a això ha citat la «prioritat» de tirar endavant els Pressupostos del 2020.

La ministra ha evitat comentar l’anunci del president de Castella-la Manxa, Emiliano García Paje (PSOE) de presentar un recurs contra el Govern central pel retard a l’hora de liquidar un mes pendent de la liquidació de l’IVA (com a conseqüència del nou sistema que va implantar l’exministre d’Hisenda del PP, Cristóbal Montoro). «Em permetrà no fer cap valoració, si consideren que han d’anar als tribunals no hi tinc res a dir», ha dit la ministra, després d’explicar que aquest desfasament espera l’aprovació d’una llei de Pressupostos per a la seva resolució.