comptes públics

Hisenda convoca divendres les autonomies per fixar l'objectiu de dèficit

El Consell de Política Fiscal i Financera no es reunia des de l'agost del 2018

zentauroepp52130464 consejo ministros200204125055

zentauroepp52130464 consejo ministros200204125055 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

La portaveu del Govern i ministra d’Hisenda,  María Jesús Montero, ha avançat la convocatòria per a aquest divendres del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per traslladar el nou camí d’estabilitat pressupostària i l’etapa per iniciar els treballs preparatoris dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2020.

Així ho ha avançat Montero en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual ha anunciat la convocatòria a les comunitats autònomes per a una nova reunió del CPFF aquest divendres per traslladar-los el nou camí d’estabilitat amb els objectius de dèficit i deute públic.

Així mateix, Montero ha explicat que en la reunió s’informarà de l’«etapa» prevista pel Govern, d'acord amb el nou camí d’estabilitat, per emprendre els treballs preparatoris de cara a la presentació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2020.

L’última trobada del Consell de Política Fiscal es va produir, telemàticament, el passat 22 d’agost del 2018, i de manera presencial el 31 de juliol d’aquell mateix any.

La ministra d’Hisenda ha destacat que cada administració ha «de preservar i impulsar» les seves competències, però ha remarcat que totes les polítiques han de tenir com a «mirada única» dirigir-se al benestar dels ciutadans, i ha posat èmfasi que és «més necessari que mai» els llaços institucionals i la coordinació territorial.

De la mateixa manera, ha indicat que Espanya és un Estat «àmpliament descentralitzat», i per això es requereix una «feina compartida i fluida per afrontar nombrosos reptes». Referent a això ha citat la «prioritat» de tirar endavant els Pressupostos del 2020.

Notícies relacionades

En la reunió d’aquest divendres del CPFF també es podria abordar l’assumpte de l’IVA autonòmic del 2017, uns 2.500 milions que el Govern ha donat per conclosos al no haver pogut aprovar la «solució» com a conseqüència del rebuig dels comptes públics de l’any passat.

Diverses comunitats ja han anunciat o presentat denúncies per aquesta decisió, la majoria governades pel PP, com Madrid Galícia, però també algunes de governades pel PSOE, com Castella-la Manxa.