resolució judicial

El Govern no podrà cedir sòl públic a privats per a lloguer social

El Tribunal Constitucional anul·la dues disposicions del decret de març que regula l'arrendament de vivenda

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

 El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat, pel seu caràcter inconstitucional, dues disposicions del reial decret, aprovat el març del 2019, que regula els contractes de lloguer de vivenda, amb la qual cosa obliga el Govern a reformular alguns aspectes d’aquesta normativa, entre aquests, els plans de dinamització de l’oferta en aquest règim.

Segons han informat aquest dimarts fonts jurídiques, la sentència, de la qual ha sigut ponent el magistrat Ricardo Enríquez Sancho i que es coneixerà íntegrament en els pròxims dies, estima parcialment el recurs interposat pel PP, que va qüestionar l’«extraordinària i urgent necessitat» de les mesures adoptades per l’Executiu.

En l’últim Consell de Ministres previ a la dissolució de les Corts davant la convocatòria de les eleccions generals del 28 d’abril del 2019, el Govern va donar llum verda al nou reial decret de vivenda, que no inclou cap mesura per fixar els preus dels lloguers, la renda dels quals s’haurà d’actualitzar durant la vigència del contracte a l’índex de preus de consum (IPC).

Mobilització de sòl públic

L’alt tribunal, en el ple que ha començat en el matí d’aquest dimarts, ha anul·lat la disposició addicional primera, que fins ara ha previst la mobilització de sòl públic per promoure vivenda de lloguer social. Aquest punt era, precisament, una de les promeses del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que va arribar a prometre la cessió d’aquests terrenys a empreses privades perquè construïssin i explotessin durant 50 anys unes 20.000 vivendes a preus assequibles.

El mandat recorregut encomanava al Ministeri «un conjunt d’accions a realitzar, entre aquestes, la negociació amb les administracions sectorialment competents, utilitzant per a aquest objectiu tots els instruments a la seva disposició», tal com figura en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Així mateix, li permetia modular els instruments financers del Pla Estatal de Vivenda per poder atendre aquestes necessitats, i reorientar les seves bases per recolzar «exclusivament» el gaudi de la vivenda en aquest règim.

Aspectes que el Govern haurà de reformular, igual com la també anul·lada disposició addicional tercera, que inclou mesures de flexibilitat en la durada de convenis que tinguin per objecte l’execució d’infraestructures públiques. Respecte a la resta, els magistrats desatenen les pretensions del PP i avalen els altres preceptes, apunten les fonts.

Amb l’objectiu d’incentivar l’oferta de vivendes en aquest règim, el decret estableix a més una sèrie de mesures fiscals com bonificacions de fins i tot un 9% en l’impost de béns immobles (IBI) de la vivenda protegida de lloguer quan els ajuntaments acordin, en una norma jurídica, una renda limitada. També habilita el gravamen en l’IBI de la vivenda buida, elimina l’impost de transmissions en els lloguers de vivenda habitual, estableix el dret d’adquisició preferent per part de les administracions en cas de la venda conjunta d’un immoble amb arrendaments, i amplia la pròrroga obligatòria de tres a cinc anys en la durada dels contractes, o a set si és una persona jurídica.

Desenvolupament del decret

Notícies relacionades

Foment va precisar ahir que la sentència del Constitucional «avala» majoritàriament el decret del març en el qual s’«inclouen més de 20 millores en la regulació dels lloguers», com ara la durada dels contractes que van passar de tres a cinc anys i a set en cas d’una persona jurídica.  Va afegir que les disposicions suspeses «no formen part del cos del reial decret llei». En el cas de la disposició addicional primera, només «apunta línies d’acció futures», que se seguiran implementat per part del ministeri, com ara les 20.000 vivendes socials. 

Foment va recordar que a l’octubre el Govern va ser informat d’un programa de mesures per promoure l’oferta de vivenda de lloguer, el desenvolupament de la qual coordina la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics.