DIÀLEG SOCIAL

Unai Sordo: «La patronal està adoptant una actitud intel·ligent»

El líder de CCOO valora el paper que està adoptant la CEOE en la nova etapa del diàleg social

El secretari general espera que els acords socials animin el PP a «sortir del cep on estan instal·lats»

zentauroepp50920469 unai sordo200124204025

zentauroepp50920469 unai sordo200124204025 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El líder de CCOO, Unai Sordo, es mostra «raonablement satisfet» pel recent acord social per a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI).  [Entrevistes: Álvarez (UGT) - Garamendi (CEOE)]

–¿És un bon símptoma de cara als pròxims passos del diàleg social

? –Som conscients que en matèria de legislació i de reformes laborals tindrem molts punts de discrepància i que serà complicat poder arribar a acords si, com pretenem els sindicats, això va d’una correcció en profunditat de les reformes laborals. En tot cas, l’acord sobre el SMI ens situa millor davant d’aquesta negociació.

–¿Com descriuria l’actitud de la patronal en aquests primers compassos del diàleg social amb el nou Govern?

–És una posició intel·ligent. Crec que han fet una lectura que si portaven al diàleg social la crispació i polarització que hi ha en la política, situant-nos cadascun en les nostres posicions màximes i malparlant els uns dels altres, segurament perdrien peu en el procés intens d’agenda reformista que ve. Això em porta a remarcar l’autonomia dels agents socials. De vegades se’ns acusa de ser corretja de transmissió de no sé quins partits. Bé, ja que la CEOE ha negociat un acord de SMI amb un Govern en què hi ha Podem, i CCOO i UGT ho vam fer amb un Govern amb majoria del PP. 

–¿Ha percebut discrepàncies entre els dos socis del Govern en la negociació del SMI?

–No, i he parlat amb persones i amb ministres i ministresses, fins i tot abans que ho fossin, del PSOE i d’Unides Podem. Li parlo de Yolanda Díaz, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i María Jesús Montero. No he percebut enormes distàncies. Per mi, l’important és que si tanquem consensos en el diàleg social, pot ajudar a fer que, de cara als grans acords pendents, alguns partits de l’oposició surtin del cep on estan instal·lats. Estic pensant en el PP. Soc conscient que en el desmuntatge de la reforma laboral, l’oposició no donarà ni aigua, però hi ha altres reformes pendents.

Notícies relacionades

–¿Quin valor concedeix a la participació de Pablo Iglesias en la negociació del SMI amb Garamendi?

–Una cosa són els estereotips que s’emeten cap enfora i una altra és que les persones quan conversen i dialoguen poden avançar cap a consensos i trencar aquests estereotips. Els sindicats també hem mantingut contactes amb la que se suposa que és la part menys afí del Govern, Nadia Calviño. I la conversa va ser summament interessant a l’hora d’abordar qüestions fora dels tòpics.