valoració

Oliu afirma que hi ha «dubtes» als mercats pel Govern de coalició

El president del Sabadell critica la «tendència intervencionista» de les administracions

zentauroepp46788875 josep oliu190201135117

zentauroepp46788875 josep oliu190201135117 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts

El president del Banc SabadellJosep Oliu, ha advertit aquest dimecres que hi ha «dubtes» als mercats  sobre l’evolució de l’economia amb el nou Govern de coalició del PSOE i Unides Podem.

Així ho ha dit en un acte a la Cambra de Comerç de Sabadell sobre perspectives econòmiques per al 2020, i ha suggerit que, malgrat estar dins dels límits del dèficit europeu, caldria apostar per «polítiques austeres i coherents amb el que serien les necessitats a mitjà termini», i ha recordat que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat dues dècimes, fins a l’1,6%, les previsions de creixement d’Espanya, que no coincideixen amb les del Ministeri d’Economia.

Oliu ha fixat l’atenció en els «possibles riscos de la inflació dels preus» que es puguin donar a Espanya, encara que, tal com ha indicat, les versions oficials ho descartin, i també sigui una possibilitat en països com Itàlia, Alemanya i França.

Ha criticat la «tendència intervencionista» de les administracions, precisant en sectors com en el preu del lloguer de les vivendes i de les ocupacions, i augura que actuant d’aquesta manera es poden donar efectes perjudicials.

En aquest sentit, ha apuntat que «el món immobiliari està en una situació equilibrada», i ha remarcat que no hi ha sobreproducció ni bombolla.

Ha valorat l’aprovació de pressupostos a Catalunya i ha manifestat que quan hi ha comptes consensuats, «hi ha ganes de gastar, i també de treure més impostos, perquè hi ha restriccions», procedents de la Unió Europea (UE), i per aquesta raó ha defensat que es faci una despesa més eficient que tingui retorn econòmic i social.

Canvi climàtic

Oliu ha posat èmfasi en el canvi climàtic i en la «consciència social» que han d’incorporar –i ho estan fent– les empreses, i posa com a exemple la reducció de plàstics i les emissions de CO2 i ha fixat aquest fenomen, juntament amb la digitalització, com els principals reptes futurs.

Notícies relacionades

Sobre el ‘brexit’, ha augurat que aquest any no es tancaran els acords comercials amb la UE, si bé «s’avançarà en la negociació i serà improbable que sigui dur perquè ara és ordenat».

El president del Banc Sabadell ha comentat que «els bancs necessiten menys oficines i s’han d’anar tancant», perquè, tal com ha expressat, s’estan imposant els canals digitals i les consultes dels clients en persona van a la baixa, alhora que ha apostat per un nou model de gran oficina que concentri pràcticament tots els serveis.