Fòrum Econòmic de Davos

Trump carrega contra l'«apocalipsi climàtica» i se suma a plantar un bilió d'arbres

El president qualifica de «farsa» i «caça de bruixes» el procés per a la seva destitució al Senat dels EUA

El mandatari treu múscul de l'economia nord-americana el dia que comença el seu 'impeachment'

rosas51849818 trump llega foro economico davos200121105406

rosas51849818 trump llega foro economico davos200121105406 / JONATHAN ERNST

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

A poques hores que el procés per destituir-lo (‘impeachment’) es posi en marxa al Senat, a Washington, el president dels EUA, Donald Trump, ha pronunciant un discurs extens davant de l’elit política i empresarial que s’ha reunit al Fòrum Econòmic de Davos (Suïssa), en el qual ha defensat l’èxit de la seva gestió econòmica per a l’ocupació i la inversió.  

A més, Trump ha tornat a practicar el «negacionisme» de l’emergència climàtica –malgrat que el Fòrum l’ha identificat com la principal amenaça per a l’economia a mitjà termini–, s’ha apuntat a la iniciativa de Davos per plantar un bilió de nous arbres al món i ha carregat contra els discursos catastrofistes. Tot això en un discurs, que ha sigut seguit per l’activista sueca Greta Thunberg.

‘Impeachment’

Cap referència a la política interna dels EUA  ha sigut present directament en el discurs de Trump. I només ha fet servir un marcat to electoralista en la defensa de la seva gestió econòmica. «Els EUA ara són un país més gran, més fort i més sòlid, i ningú n’està traient més avantatge que la classe mitjana», ha dit. «El somni americà ha tornat», ha dit.

En unes breus declaracions als periodistes, sí que s’ha referit al procés de l’‘impeachment’ en contra seu, al qual s’ha referit com a «farsa» i «caça de bruixes». Al ser preguntat sobre la seva absència de Washington un dia tan rellevant, Trump ha contestat:  «Venim [a Davos] a retrobar-nos amb els líders mundials, la gent més important del món, i recavem [per als EUA] formidables negocis econòmics». La resta –ha dit– «és una farsa».

En el seu discurs, Trump tampoc ha fet cap referència expressa a la política exterior nord-americana, i encara menys a les tensions recents amb l’Iran. Només ha dit que l’autoproveïment que han aconseguit els EUA permet al país «no haver d’importar energia de països hostils».  A més, Trump ha ofert a la Unió Europea els recursos energètics dels EUA per trencar llaços amb aquests «països hostils».

‘Number one’

Ja abans d’arribar a la localitat suïssa, Trump va publicar un tuit sobre l’arribada imminent del «número u» (en referència als EUA) al fòrum econòmic.

«Camí de Davos, per trobar-nos amb els líders dels negocis del món» i poder portar «centenars de milers de dòlars als EUA. «¡En aquest moment som el NÚMERO U de l’univers, de lluny!», és el missatge previ que Trump ha deixat abans d’aterrar a Davos

Relació «boníssima» amb la Xina

Aquest dimarts, durant la seva intervenció davant dels inversors, Trump ha presentat l’economia dels EUA com «la primera, amb diferència» de tot el món. «Van dir que [d’altres] se’ns acostarien, però han passat coses», ha dit fent referència a la Xina

«Hem passat moments difícils, però la nostra relació amb la Xina és ara millor que mai. La meva relació amb el president és boníssima», ha dit Trump. Des del seu nou punt de vista, els últims acords aconseguits amb el país asiàtic posen fi a la tolerància amb les «pràctiques depredadores» de la Xina respecte dels EUA. Trump ha anunciat que «ben aviat» es posarà en marxa una segona fase de la negociació, si bé ha deixat clar que «es mantindran» els aranzels posats fins ara.

Trump situa la seva política de comerç internacional, la negociació amb la Xina i la renegociació dels acords amb Mèxic i el Canadà com la clau del recent impuls econòmic als EUA. 

Agenda suïssa

Notícies relacionades

La seva agenda inclou una reunió bilateral amb la president de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, de la qual s’espera que surti una solució que apaivagui el contenciós per la taxa digital de França i la represàlia aranzelària amb què amenaça Trump.

El president dels EUA també preveu reunir-se amb el president de l’Iraq, Barham Salih; amb el primer ministre del Pakistan, Imran Kahn; el president del Kurdistan, Nechirvan Barzani o la presidenta suïssa, Simonetta Sommaruga.