Actualització pendent

El Govern dona llum verda a la pujada de sou dels funcionaris

Pedro Sánchez anuncia que portarà al pròxim Consell de Ministres l'increment del 2% pendent per a aquest any

Aquest dimarts, l'Executiu aprovarà una declaració d'emergència climàtica

zentauroepp51734719 mesa consejo200114102118

zentauroepp51734719 mesa consejo200114102118 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Govern donarà llum verda en el pròxim Consell de Ministres d’aquest dimarts a la pujada de sous dels treballadors públics per a l’exercici 2020. Així ho ha avançat el president del Govern, Pedro Sánchez, aquest dilluns a TVE. Aquest ha sigut un dels temes tractats en la reunió d’aquest dilluns, preparatòria del Consell de Ministres d’aquest dimarts, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO. L’Executiu espanyol resol així un dels temes pendents que arrossegava de la legislatura passada i que l’avanç electoral va demorar. L’actualització de les nòmines dels funcionaris i d’altres treballadors públics serà del 2%, afectarà 2,5 milions de persones i ja estava pactada amb els sindicats des del 2018.

El nou Govern de coalició donarà compliment a partir d’aquest dimarts al II Acord per a la millora de l’ocupació pública i de condicions de treball, firmat el 2018 pels sindicats amb representació majoritària i el llavors ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro. El pacte interanual ratificat fa dos anys preveia una revisió progressiva dels salaris dels empleats públics, tot i que la seva implementació s’havia d’aprovar anualment en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). L’avanç i posterior repetició electoral va provocar que l’Executiu (llavors monocolor) finalitzés el 2019 en funcions i aquest va ser l’argument que en el seu moment va adduir per no aplicar l’increment, al considerar-se mancat de competències. 

Una de les conseqüències d’aquesta demora és que els funcionaris públics probablement no veuran l’increment en les seves nòmines fins al mes de febrer, amb el consegüent pagament compensatori pel mes de retard en la revisió. Fonts sindicals consultades afirmen que els temps, ja en la segona quinzena de gener, són molt «justos». Si els procediments administratius no arriben aquest mes, serà en el segon sou del 2020 quan els empleats públics hauran de veure incrementat com a mínim aquest 2%. Queda pendent que el Govern i les administracions territorials pactin la distribució d’una partida de fons addicionals, que pot elevar fins al 0,3% més aquest increment.

Evolució de l’economia

Un altre element que el Govern haurà de concretar és el plus lligat a l’evolució d’economia, que al seu dia es va pactar de fins a un altre 1%. L’acord preveu que, si el creixement del PIB és inferior al 2,5%, «l’increment disminuirà proporcionalment en funció de la reducció del creixement que s’hagi produït sobre l’esmentat 2,5%». Segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el PIB creixia en el tercer trimestre a un ritme interanual de l’1,9%.    

L’Executiu també té previst aprovar aquest dimarts una declaració sobre l’emergència climàtica, similar a la ja aprovada per l’Ajuntament de Barcelona o el Parlament Europeu, en què es compromet en els primers cent dies de govern a remetre al Parlament el projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, per assolir la neutralitat climàtica com a molt tard el 2050, sobre la base d’un sistema energètic cent per cent renovable, un parc de turismes i vehicles comercials no contaminants i un sistema agrari neutre en CO2.

Notícies relacionades

Igualment, es compromet a definir el camí de descarbonització a llarg termini i presentar el segon Pla Nacional d’Adaptació, així com reforçar els mecanismes de participació a través de la posada en marxa d’una Assemblea Ciutadana del Canvi Climàtic, segons informa Europa Press. De la mateixa manera, l’Executiu es compromet a impulsar la transformació del model industrial i del sector serveis, de manera que afavoreixin la sostenibilitat de les activitats econòmiques i l’ocupació de qualitat.