Empleats Públics

El Govern insisteix en no apujar el sou als funcionaris mentre segueixi en funcions

Luis Planas nega poder complir el compromís d'increment del 2% a partir de l'1 de gener del 2020 mentre no hi hagi un nou Executiu

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est  trabajando para li191004105050

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est trabajando para li191004105050 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre de Política Territorial i Funció Pública en funcions, Luis Planas, ha descartat novament l’opció d’apujar el salari als funcionaris el 2% a partir de l’1 de gener del 2020, tal com està firmat al junt amb els sindicats, mentre l’Executiu estigui en funcions. Així ho va notificar per carta el mes passat a les centrals i així ho ha declarat davant dels periodistes aquest dijous, segons ha recollit l’agència EFE.

En declaracions als mitjans abans d’inaugurar una jornada de la Federació de Cossos Superiors de l’Administració Civil de l’Estat (Fedeca), el ministre ha indicat que «des del punt de vista legal, un Govern en funcions no pot dur a terme aquest augment, que en tot cas serà meritat amb data 1 de gener», tot i que hagi de ser «amb efecte retroactiu».

«Ens trobem en un període de Govern en funcions», ha recordat Planas, que ha confiat que «tinguem aviat» un Executiu investit que tingui «plena capacitat», ja que l’alça salarial requereix un decret llei, una figura normativa que planteja dificultats per a la seva aprovació en l’actualitat. Si n’hi hagués «abans de final d’any», es podria adoptar la pujada salarial per als funcionaris, ha dit.

«Però cal tenir molt en compte les circumstàncies en què ens trobem», ja que tot i que el Pressupost prorrogat «no planteja problemes», «sí hi ha un problema pel que fa al Govern en funcions, segons ens han informat els serveis jurídics».

Precisament aquest matí, el sindicat CSIF ha convocat mobilitzacions davant les delegacions de Govern perquè garanteixi que aquesta pujada salarial és percebuda pels més de 2,5 milions de treballadors públics des del dia 1 de gener del 2020, aprovant-la via reial decret.

Així mateix, el ministre ha assegurat que durant el mes de desembre es convocaran les Comissions d’Igualtat i la de Seguiment de l’Ocupació i Estabilització, tal com es va comprometre ahir amb els sindicats.

Durant la seva intervenció en la jornada, el ministre ha assegurat que el pròxim Govern durà a terme el desenvolupament de la Llei de funció públic, desenvolupant així l’Estatut bàsic de l’empleat públic, perquè «és una promesa electoral del PSOE».

Notícies relacionades

També ha aconsellat que en la presidència de les Comunitats Autònomes hi hagi personal diplomàtic per assessorar professionalment els equips de Govern per afrontar adequadament la seva presència a l’exterior.

«L’Administració s’enfronta a dos grans reptes», ha dit el ministre: «la necessitat de vincular els coneixements amb els reptes actuals del mercat de treball» i «l’evolució demogràfica», ja que la plantilla té una edat mitjana de gairebé 52 anys. En aquest sentit, ha quantificat que el 2019 s’han jubilat 19.159 funcionaris, 14 % de la plantilla pública total.