sector estratègic

Catalunya bat rècords de turistes estrangers i de despesa

La comunitat va rebre l'any passat 19,3 milions de visitants d'altres països i va ingressar 21.360 milions

zentauroepp51779253 chacon200117123732

zentauroepp51779253 chacon200117123732 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Catalunya va tancar el 2019 amb un rècord de visitants estrangers, a l’arribar a 19,3 milions, que van aportar una despesa turística de 21.360 milions, segons ha explicat aquest divendres la consellera d’Empresa, Àngels Chacón. Els disturbis que hi va haver després de la sentència del procés no van afectar el sector turístic en el conjunt d’indicadors de l’any, va assegurar la consellera, que va destacar també la millora del sector en els àmbits prioritaris de la política del Govern en turisme; elevació de la despesa per càpita del visitant, diversificació, desestacionalització i desconcentració. 

Malgrat els disturbis d’octubre i novembre, el nombre de turistes estrangers que van arribar a Catalunya va augmentar l’1,5% en aquestes dates. Hi va contribuir que les protestes es van concentrar al centre de Barcelona. 

La Conselleria manté la seva atenció en el turisme estranger i l’informe presentat aquest divendres va deixar orfe de dades els de turisme interior. Tan sols es va apuntar que les pernoctacions havien augmentat el 0,7% a Catalunya i el 2,4% en el conjunt d’Espanya fins al novembre. 

El focus del Govern segueix en la capacitat d’atracció de turisme estranger de més poder adquisitiu. Així, Catalunya va rebre l’any passat 19,3 milions de turistes estrangers, un 0,8% més que l’any anterior, que van gastar per primera vegada més de 21.000 milions d’euros, un 4,3% més que el 2018. La despesa mitjana diària per persona també va augmentar respecte al 2018, concretament un 5,3%, i es va situar en els 195 euros. La concentració del  turisme en els mesos d’estiu va ser del 46%, la xifra més baixa dels últims 10 anys, en línia amb l’objectiu de desestacionalització del Govern. 

Per mercats emissors, França se situa al capdavant amb 4,08 milions de turistes, si bé va caure l’1,9% en comparació amb el 2018, mentre que el Regne Unit, segon mercat en importància amb 2,04 milions, també va experimentar una caiguda, del 2,9%.

Va destacar el creixement experimentat pels EUA, amb un repunt del 10% i 1,51 milions de visitants nord-americans. Es van convertir l’any passat en els protagonistes de la despesa conjunt més elevat de l’any, un total de 2.563 milions d’euros. Els turistes alemanys van augmentar el 3% fins a 1,45 milions, mentre que els italians, amb 1,18 milions, s’han mantingut (+0,1%). 

Aquest any 2020, la Generalitat destinarà sis milions d’euros per incentivar el turisme d’àmbit local i mantindrà una línia de finançament per al sector privat dotada amb 30 milions d’euros, dels quals ja s’ha gastat el 20%.

Notícies relacionades

L’Agència Catalana de Turisme preveu mantenir l’activitat promocional amb unes 1.200 accions de recolzament al sector. El jugador de bàsquet de l’NBA Ricky Rubio serà aquest any un dels protagonistes d’una campanya de promoció de Catalunya, pensada especialment per al mercat americà.

La Generalitat també té previst llançar el Compte Satèl·lit de Turisme de Catalunya, un sistema d’informació econòmica relacionada amb el turisme que permetrà mesurar l’impacte del turisme sobre l’economia. També s’aprovarà a mitjans de febrer el decret de reglament turístic de Catalunya, que actualitza la normativa del sector, i el decret de guies de turisme, que permetrà l’obtenció de permisos per exercir la professió.