sector financer

El Banc d'Espanya anima les noves fusions però apunta que depenen de les entitats

El Banc d'Espanya veu «preocupant» l'alta competència bancària

rosas44501400 margarita delgado subgobernadora banco de espana190321162808

rosas44501400 margarita delgado subgobernadora banco de espana190321162808

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La guerra de preus en el sector financer inquieta el Banc d’Espanya des de fa temps. La subgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado, ho ha tornat a deixar clar aquest dimarts, a l’assegurar que l’elevada competència a la banca és «fins i tot preocupant», perquè provoca un «estrenyiment dels marges» financers de les entitats, la rendibilitat dels quals és en molt casos inferior a la necessària per ser viables a llarg termini.

Així ho ha advertit la número dos de l’organisme supervisor en un acte organitzat pel Club Diàlegs per a la Democràcia i Unicaja Banco. No és, en qualsevol cas, la primera vegada que envia un missatge similar. El 2018, al cap de poc d’assumir el càrrec, ja va instar les entitats que la seva política de preus «garanteixi» que el que cobren per un producte o servei es correspon amb el seu «cost total». És a dir, que no els venguin a pèrdues per guanyar clients i quota de mercat. L’octubre passat hi va insistir en un acte a Madrid, en el qual també Andrea Enria, president del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) del Banc Central Europeu (BCE), va criticar que es concedeixin hipoteques a tipus fix amb interessos massa baixos

Delgado ha descartat així que una nova ronda de fusions pugui perjudicar la competència. «Donat l’entorn extremament competitiu en el qual ens movem, vull remarcar que el mapa de fusions nacionals pot no estar encara tancat, particularment quan la reducció de costos d’estructura és una de les poques palanques disponibles per millorar el compte de resultats», ha instat els bancs, com està fent el Banc d’Espanya des del 2015, si bé amb poc resultat de moment.

Decisió privada

La subgovernadora, això sí, ha reiterat que les propostes de fusions «han de provenir de les entitats, no les han de decidir les autoritats» i ha assegurat que ara mateix «no hi ha res a sobre de la taula» dels supervisors respecte a això. En aquesta línia, s’ha mostrat «una mica sorpresa» que se li preguntés si la formació del nou Govern pot facilitar aquestes operacions, particularment una unió entre Bankia i el BBVA, de la qual s’està parlant des de fa temps, com també entre l’entitat nacionalitzada i el Sabadell o CaixaBank.

Delgado, en qualsevol cas, ha advertit que «no es pot fer una fusió a qualsevol preu», ja que aquestes unions han de comptar amb un pla de negoci i govern corporatiu que sigui considerat «viable» a ulls de les autoritats. «L’excés de capacitat pot portar a operar per sota de marges davant la molt elevada competència, fet que impossibilitaria realitzar inversions necessàries per al futur de l’entitat i la seva adaptació a les noves tecnologies i nous operadors, com, per exemple, en sistemes, creant una espècie de ‘bancs zombis’ que arrosseguen encara més cap avall la rendibilitat del sector», ha alertat.

Advertència sobre els impostos

Notícies relacionades

La subgovernadora també ha advertit sobre els possibles efectes negatius que podrien tenir els impostos als bancs que estudia el Govern. «Qualsevol pujada d’impostos afectarà la banca. Els bancs són agents econòmics que hauran de prendre les seves decisions de gestió. Haurà d’actuar amb responsabilitat i amb criteri», ha sostingut.

Així mateix, ha mantingut que seria positiu que es produïssin fusions entre bancs de diferents països de la zona euro per completar la unió bancària, però s’ha mostrat pessimista sobre la possibilitat que es produeixin a curt termini per les diferents regulacions nacionals que encara existeixen i perquè les unions nacionals permeten reduir més els costos en un moment de baixos ingressos. La creació d’un Fons de Garantia de Dipòsits europeu, ha afirmat, seria una «condició necessària, però no suficient» per facilitar aquestes unions.