Patronal

Foment al Govern: «Ja n'hi ha prou d'apujar els impostos a empreses i autònoms»

La patronal critica en el seu dictamen de la llei pressupostària catalana l'alça de l'IRPF per a rendes de més de 90.000 euros perquè «provoca més càrrega impositiva a la classe mitjana»

Sánchez Llibre reclama al nou Executiu central que emprengui les reformes econòmiques previstes amb «consens, diàleg i concertació social»

GRAFCAT6663. BARCELONA, 01/04/2019.- El presidente de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre (c), junto a la vicepresidenta, Virginia Guinda (i), y el secretario, David Tornos (d), durante la presentación de las propuestas de carácter económico, fiscal y empresarial que la patronal catalana hará llegar a los principales partidos que concurren en las elecciones generales del 28 de abril. EFE/Alejandro García

GRAFCAT6663. BARCELONA, 01/04/2019.- El presidente de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre (c), junto a la vicepresidenta, Virginia Guinda (i), y el secretario, David Tornos (d), durante la presentación de las propuestas de carácter económico, fiscal y empresarial que la patronal catalana hará llegar a los principales partidos que concurren en las elecciones generales del 28 de abril. EFE/Alejandro García / Alejandro Garcia (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal assumeix que amb el nou Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem hi haurà canvis en matèria econòmica i en les regles de negociació amb els sindicats. Tot i que això no treu que els empresaris vulguin influir en tota reforma i plantar batalla en aquells punts que consideren més perjudicials per als seus interessos. Així ho ha manifestat el president de Foment del TreballJosep Sánchez Llibre, en l’Assemblea General de la patronal catalana celebrada aquest dilluns. 

Foment demana no aplicar la pujada de l’IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros anuals perquè «provoca un augment de la càrrega impositiva sobre la classe mitjana». 

Sánchez Llibre ha volgut enviar un missatge clar en aquest sentit al nou Executiu: «Aquesta legislatura hauria de ser la del consens, del diàleg i de la concertació social». És a dir, els empresaris esperen que tota modificació compti amb la seva marca i aprovació per «trobar el to en els canvis», segons ha precisat el president de l’organització empresarial. «S’han de buscar punts de trobada i allunyar-nos de les actituds extremes», ha afegit.

El president de Foment ha declarat que per seguir en el camí de la creació d’ocupació, el nou Executiu no ha de tocar elements com la reforma laboral del PP, «que tan bons resultats ha donat per superar la recent crisi», segons ha opinat; sinó abordar reformes estructurals en matèries com la digitalització o la transició energètica.

«No més impostos»

Citant el ‘premier’ britànic Winston Churchill, Sánchez Llibre ha demanat que tant el Govern com el Govern central es mirin l’empresariat no com «una vaca que s’ha de munyir», sinó com «un cavall que tira del carro». És a dir, «prou d’apujar els impostos a les empreses i als autònoms de Catalunya», segons ha clamat també en el seu discurs. Sánchez Llibre ha criticat especialment i amb duresa les diferències fiscals entre els tributs aplicats a Catalunya i els que regeixen a la Comunitat de Madird, on el govern autonòmic aplica un menor IRPF i bonifica impostos com el de patrimoni.

El president de Foment ha carregat contra compromisos del nou Executiu de coalició, com el d’apujar l’IRPF a les rendes de més de 130.000 euros. També contra les mesures incorporades en el projecte de Pressupostos elaborat pel vicepresident Pere Aragonès, que ha sigut aprovat aquest dilluns pel CTESC  amb el vot particular de Foment i un altre de Pimec. Si el Govern vol mes recursos que els busqui exercint la «tolerància zero» amb el frau fiscal, ha etzibat Sánchez Llibre a l’Executiu català. Foment demana no aplicar la pujada de l’IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros anuals perquè «provoca un augment de la càrrega impositiva sobre la classe mitjana». 

Notícies relacionades

El president de Foment no només ha carregat contra l’Administració per la via dels ingressos, sinó també per la de la despesa. «Als empresaris, autònoms i ciutadans, se’ls demana un esforç considerable mentre que no es veu una contenció de la despesa pública», ha declarat.

Diàleg social i per a Catalunya

De la mateixa manera que Sánchez Llibre ha clamat perquè tota reforma passi pel diàleg i el consens amb la patronal, també ha demanat diàleg als Governs per buscar una solució a la qüestió catalana. El president de Foment veu «positiva» la taula de diàleg anunciada entre les dues administracions per «rebaixar les tensions existents» i tornar a la «normalitat». I ha demanat als representants que s’hi asseuen que, posteriorment, portin els seus acords al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya per aprovar-los «amb la màxima amplitud política possible», segons ha afirmat.