Collita 2019-2020

Les crisis de la carxofa

Les altes temperatures i episodis climatològics com la gota freda empitjoren la qualitat de l'actual collita d'aquesta verdura i estan provocant un descens en les vendes

alcachofas-el-prat-1

alcachofas-el-prat-1 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fregida en làmines, al vapor amb un raig de vi, farcides de carn o mariscos o com a escudera en guisats o arrossos. La carxofa és un aliment polifacètic i molt present en la dieta mediterrània, especialment durant els mesos de tardor i hivern. Tot i que, receptes a banda, el seu èxit entre els comensals depèn en gran manera de la qualitat d’aquesta verdura. I aquest any la collita està arribant amb certes dificultats, que afecten més les propietats que la quantitat aconseguida. Els agricultors atribueixen a una tardor massa suau quant a les temperatures i a episodis climatològics, com la gota freda, la menor qualitat comparada amb altres anys. I els majoristes reconeixen un menor èxit de vendes: a Mercabarna aquest any estan venent aproximadament el 20% menys d’aquest aliment.

La carxofa és un parent llunyà del card que troba el seu terreny fèrtil principalment a la costa mediterrània. L’Associació de Carxofes d’Espanya assenyala Múrcia com el principal productor espanyol, seguida pel País Valencià i les províncies catalanes de Tarragona i Barcelona. I no a totes les comarques, ja que segons compte Jordi Ràfols, agricultor de Gelida (Alt Penedés), aquest any ha renunciat a plantar carxofes després de tres anys de prova, ja que les temperatures de la zona eren excessivament baixes. Espanya com el tercer productor mundial, darrere d’Itàlia i Egipte, d’aquesta verdura, amb una tirada entre octubre i març de més de 200.000 tones anuals.

Qualitat, no quantitat

«No estem tenint problemes de proveïment; és més un problema de qualitat que no de quantitat», explica el president de l’associació de majoristes de Mercabarna, Jaume Flores. És per això que des del gran distribuïdor de l’àrea metropolitana no estan detectant preus més alts (el quilo el venen a l’engròs entre els 1,2 euros i els 1,7 euros), però sí menys èxit de vendes. «No és fàcil trobar-ne de molt bones, quan per a aquestes dates totes ho hauríen de ser», explica Flores.

La pitjor gota freda en els últims 30 anys que es va acarnissar el setembre passat amb el litoral mediterrani és un dels principals responsables de la mala collita carxofera, especialment per la zona d’Alacant. A Múrcia van viure una de freda i una de calenta, segons explica el president d’ASAJA del Camp de Cartagena, Manolo Martínez Meroño. Ja que algunes zones es van beneficiar d’un augment de les pluges, com la Vall del Guadalentín, i d’altres, com la del Baix Segura, van quedar pràcticament impracticables després del desastre climatològic. «Gota freda a banda, portem tres anys consecutius de pèrdua de la superfície de cultiu, ja que cada vegada plou menys i la carxofa és un cultiu que demana molta aigua», es lamenta Martínez Meroño.

El ‘micro clima’ del Prat de Llobregat

Notícies relacionades

Les males perspectives que arriben del sud contrasten amb les bones paraules amb què descriu l’agricultor Albert Bou la collita que recull aquests dies al Prat del Llobregat. «Les primeres eren poc atractives per l’excés de temperatura, però ara que ha refrescat una mica més surten estretes i tendres», comenta.

Carxofes plantades al Prat de Llobregat (Baix Llobregat) / jordi cotrina (el periódico)

Bou explica que les seves carxofes les està venent als majoristes a 2,5 euros el quilo i que no li falten compradors. No s’aventura a qualificar encara com anirà la temporada, ja que «en el nostre ofici tenim el negoci sense teulada», però de moment li posa un notable alt. «Si refresca una mica més la qualitat millorarà i podem salvar la temporada», declara el president de l’associació de majoristes de Mercabarna, Jaume Flores.