Per 800 milions

Cellnex fa el salt a Portugal amb la compra d'Omtel

L'operadora espanyola assoleix amb aquest acord vuit països europeus i suma més de 58.000 emplaçaments

zentauroepp48147969 economia cellnex190514174346

zentauroepp48147969 economia cellnex190514174346

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Cellnex comença fort l’any. El grup espanyol líder en infraestructures de telecomunicacions a Europa ha assolit un acord amb Altice Europe i Belmont Infra Holding’s per a la compra de l’operador de torres i emplaçaments portuguès Omtel per 800 milions d’euros.

Segons ha informat la companyia a la CNMV, l’adquisició contempla a més el desplegament de 400 nous emplaçaments en quatre anys. La inversió total prevista per a aquest programa de construcció d’emplaçaments arriba als 140 milions d’euros.

Omtel opera actualment 3.000 emplaçaments a Portugal, que passa a ser el vuitè país en el qual Cellnex desenvolupa la seva activitat a Europa. La companyia portuguesa gestiona una atractiva cartera que suposa a prop del 25% de les torres de telecomunicacions del mercat portuguès. Els contractes d’Omtel amb els seus clients, els principals dels quals és Portugal Telecom (Meo), tenen una durada de 20 anys amb períodes addicionals de 5 anys.

Una vegada completada la integració d’Omtel i el desplegament dels nous emplaçaments –els ja contractats i els previstos– s’estima que l’EBITDA addicional generat per al grup assoleixi els 90 milions d’euros. L’adquisició i les futures inversions es finançaran amb caixa disponible del grup i els fluxos de caixa generats per la mateixa companyia.

Amb aquesta operació les vendes futures contractades de Cellnex (backlog) creixen en 2.500 milions d’euros fins a totalitzar 38.500 milions.

Per al conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, aquest acord suposa apostar per un «creixement coherent» a Europa a l’incorporar un vuitè mercat «que estén de manera natural l’actual taca geogràfica dels set països on ja operem». «En aquest cas especialment per la proximitat i sinergies operatives que puguin plantejar-se amb el grup a Espanya», va assegurar Martínez.

Exitós 2019

L’any que s’acaba de tancar ha suposat un punt d’inflexió per a Cellnex que ha assolit diversos acords d’adquisició d’actius i companyies que, una vegada tancats i desplegats tots els programes, li portaran a ampliar en més de 28.000 l’actual cartera d’actius als vuit països europeus en els quals la companyia és present.

Notícies relacionades

En la primera meitat de 2019, Cellnex va firmar acords amb Iliad –a França i Itàlia– i amb Salt a Suïssa. Al juny Cellnex i BT van anunciar la firma de l’acord a través del qual va adquirir els drets d’explotació i comercialització de 220 torres de telecomunicacions d’altura al Regne Unit. Al setembre, va anunciar l’adquisició de Cignal a Irlanda. L’octubre, l’adquisició de la divisió de telecomunicacions de la companyia anglesa Arqiva. I al desembre va comprar 1.500 torres i antenes d’Orange. 

Des de la sortida a borsa el 2015, Cellnex ha executat o compromès inversions per valor de prop de 12.000 milions d’euros destinats a l’adquisició o construcció –fins a 2027– de fins a aproximadament 48.000 infraestructures de telecomunicacions que s’afegeixen a les aproximadament 10.000 amb les quals comptava la companyia en aquell moment, amb la qual cosa la xifra total d’emplaçaments assoleix ja els 58.000.

Temes:

Cellnex