preus

L'any nou arribarà amb baixades del gas i pujades a Renfe

La part regulada de la tarifa de la llum es mantindrà congelada

zentauroepp51112816 23 10 2019 imagen de archivo de un tren ave de renfe   econo191210184802

zentauroepp51112816 23 10 2019 imagen de archivo de un tren ave de renfe econo191210184802 / RENFE

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2020 començarà amb baixades en les tarifes regulades del gas natural, pujades alsbitllets de Renfe i amb la congelació, de moment, de la part regulada del rebut de la llum.

Les pensions, el salari mínim interprofessional (SMI) i el sou dels empleats públics es mantindran sense canvis, a l’espera de la formació del nou Govern.

En l’àmbit del’energia, el 2020 arriba amb una rebaixa mitjana del 4 % en les tarifes d’últim recurs (TUR) del gas natural –a què s’acullen els usuaris domèstics–, gràcies a l’abaratiment de la matèria primera.

Les tarifes del gas natural es revisen trimestralment, però només quan el cost de la matèria primera puja o en baixa més del 2 %.

El preu de la bombona de butà no es revisarà fins al tercer dimarts de gener. En la seva última actualització, al novembre, va pujar un 4,86%, fins a 12,74 euros, després de cinc descensos consecutius.

Quant a la part regulada del rebut de la llum, es congela un any més, aquesta vegada fins que es desenvolupi la metodologia per fixar els peatges d’accés i els càrrecs.

Bitllets de tren

Al capítol de transport, l’any comença ambl’encariment dels bitllets de tren: pugen un 1,1 % les tarifes de l’AVE i dels trajectes convencionals de llarga i mitjana distància; un 1,2 % els serveis de mitjana distància d’alta velocitat; i un 1 % els de Rodalies, que no havien variat des del 2015.

No obstant, es mantenen els preus delstítols multiviatge (de deu o més viatges), amb la qual cosa, a la pràctica, les tarifes es congelen per als viatgers recurrents.

En el transport aeri, les taxes aeroportuàries, que les aerolínies paguen a Aena per utilitzar certs serveis als seus aeroports (pistes, passarel·les, estacionament d’avions o serveis de seguretat) baixaran un 1,44 % a partir de l’1 de març.

Aquesta rebaixa, aprovada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), és superior a la que havia proposat Aena (1,17 %).

Peatges

Quant alspeatges  de les autopistes estatals, tot i que el Ministeri de Foment encara no ha confirmat oficialment l’augment per al 2020, fonts del sector la situenen el 0,84 %.

Al terreny de les telecomunicacions, el 2020 les principals operadores –Telefónica, Vodafone, Orange i MásMóvil– no preveuen incrementar la quota de línia mensual, el cobrament fix a la factura que carrega els costos de manteniment de la línia de la llar vinculada a internet.

De moment, queden en suspens, les pujades de les pensions, de l’SMI i dels sous dels funcionaris.

La revalorització de les pensions del 0,9% compromesa pel president en funcions, Pedro Sánchez, s’aprovarà quan es constitueixi el nou Govern i s’aplicarà amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener del 2020.

L’Executiu en funcions ha suspès l’aplicació de la pujada mínima del 0,25 % establerta en la reforma del PP, encara vigent, per no malgastar recursos en una doble revalorització (0,25 % ara i 0,65 % més quan hi hagi Govern).

Passa el mateix amb l’increment del salari mínim interprofessional (SMI), la quantia del qual encara està pendent de la negociació política i amb agents socials, que s’aprovarà mitjançant reial decret més endavant amb caràcter retroactiu.

Notícies relacionades

També queda pendent per al 2020 l’augment salarial del 2% fix per als empleats públics compromès en l’acord a tres anys que el març del 2018 van firmar els sindicats del sector amb el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Tot i que els preus de la vivenda no estan regulats, els càlculs d’empreses i experts apunten a una pujada d’entre el 3 % i el 4 % en la compra d’immobles, i del 4 % al 6 %, en el lloguer.