Transició energètica

Repsol s'apunta al canvi amb la promesa de zero emissions el 2050

La companyia farà un ajustament en els seus comptes de 4.800 milions per ser més 'verda'

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Repsol vol ser més verda. El Consell d’Administració ha aprovat aquest dilluns l’orientació de l’estratègia de la companyia per assolir les zero emissions netes l’any 2050. Un objectiu que serà la base sobre la qual se sustentarà el Pla estratègic 2021-2025, que presentarà als inversors en el primer trimestre del 2019.

La primera conseqüència d’aquest canvi d’escenari és que la companyia ajustarà el valor comptable d’alguns actius, amb un impacte estimat d’uns 4.800 milions d’euros després d’impostos. Un ajustament comptable que si bé farà descendir els resultats específics del 2019, no tindrà efecte en la generació de caixa ni afectarà l’anunciada proposta d’augment de retribució als accionistes.

Repsol vincularà «almenys» el 40% de la retribució variable a llarg termini dels seus directius i líders, inclosos el conseller delegat, Josu Jon Imaz, i els membres de l’alta direcció, a objectius que dirigeixin la companyia a complir l’Acord de París i, per tant, a la seva progressiva descarbonització.

A més, ha actualitzat el camí intern de preus de CO2 que orientarà les seves inversions, partint de 25 dòlars per tona el 2018, amb un increment de fins a 40 dòlars per tona el 2025. La companyia estableix un creixement addicional a partir d’aquest any, fins a assolir els 70 dòlars/tona el 2040 per als actius de refinament, química, gas i electricitat.

Metes intermèdies

Per aconseguir l’objectiu fixat de zero emissions el 2050, la companyia que presideix Antoni Brufau es fixa metes intermèdies sobre la base de l’any 2016: del 10% el 2025, del 20% el 2030 i del 40% el 2040. Segons la companyia, amb els avanços tecnològics actuals es podrà assolir almenys el 70% de reducció d’emissions netes el 2050 i es compromet a aplicar les millors tecnologies per elevar aquesta xifra, incloent-hi la captura, utilització i emmagatzemament de CO2.

Notícies relacionades

En cas que tot això no fos suficient, Repsol compensarà emissions mitjançant reforestació i altres solucions climàtiques naturals per assolir aquest objectiu de les zero emissions el 2050.