pressupostos

El Govern i el comuns negocien crear un tram de l'IRPF per a les rendes de més de 90.000 euros

Les rendes superiors als 120.000 euros augmentarien el seu tipus del 23,5% actual al 25,5%

23/10/2019 El vicepresidente de la Generalitat, Pere AragonÃ?s sentado en su escaño en una sesión plenaria en el Parlament de Catalunya, celebrada una semana después de conocerse la sentencia del juicio del ’procés’, en Barcelona (España), a 23 de octubre de 2019.,

23/10/2019 El vicepresidente de la Generalitat, Pere AragonÃ?s sentado en su escaño en una sesión plenaria en el Parlament de Catalunya, celebrada una semana después de conocerse la sentencia del juicio del ’procés’, en Barcelona (España), a 23 de octubre de 2019., / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern i els comuns estan negociant de cara als Pressupostos de la Generalitat 2020 crear un nou tram de l’IRPF per a les rendes superiors als 90.000 euros, a les quals se’ls aplicaria un tipus del 23,5%, segons han explicat a Europa Press fonts pròximes a la negociació.

D’aquesta manera, es vol reduir el salt que existeix actualment entre les rendes a partir dels 53.000 euros, a les quals se’ls aplica un tipus del 21,5%, i les de 120.000, per a les quals s’està negociant augmentar el tipus aplicable del 23,5% actual al 25,5%, segons les mateixes fonts.

Per la seva banda, no es realitzaria cap modificació del tram corresponent a les rendes a partir dels 175.000 euros, a les que actualment s’aplica un tipus del 25,5%. Fonts del Govern han explicat a Europa Press que continuen treballant en aquest «preacord», i que també es vol actuar sobre els trams baixos de l’IRPF per reduir la pressió fiscal, si bé no està tancat.

A finals d’octubre, el Govern i els comuns van començar a materialitzar alguns avenços en la negociació dels comptes al capítol de fiscalitat, abordant llavors la modificació de l’IRPF i també la de l’impost de Successions i Donacions, últim punt de fricció que va impedir l’acord en els últims pressupostos, ja que la proposta de l’Executiu de Quim Torra no va satisfer les reivindicacions dels comuns.

Impostos verds

Un altre dels tributs que hi ha sobre la taula de negociació i que apareixeran en el projecte de comptes catalans per al 2020 són els impostos verds. A més, des del Govern ja es va avançar que el nou projecte de pressupostos inclouria una rebaixa del 30% de les taxes universitàries, una rebaixa que seria lineal, és a dir, que s’aplicarà en tots els trams, tenint en compte que aquesta reducció ja s’aplicava per als dos trams més baixos.

Intensificar reunions

Notícies relacionades

El Govern i els comuns van pactar «intensificar les reunions» amb l’objectiu de tenir els comptes aprovats com més aviat millor i segueixen com a base la proposta de resolució dels comuns que el Parlament va aprovar el 26 de setembre, durant l’últim debat de política general.

Aquesta proposta de resolució reclamava al Govern «impulsar una reforma fiscal progressiva» que modifiqui la fiscalitat en l’IRPF i l’impost de Successions, un text al qual van donar suport els dos grups que recolzen el Govern, ERC i JxCat.