Pensions

L'OCDE insta Espanya a apujar les cotitzacions dels autònoms

L'organisme internacional alerta que la baixa recaptació entre els treballadors per compte propi debilita el sistema de pensions espanyol

trabajador-autonomo

trabajador-autonomo

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha assenyalat les cotitzacions delsautònoms com una de les debilitats del sistema de pensions espanyol, segons es desprèn del seu informe anual sobre l’estat de les pensions. «La millora de les perspectives de pensions per a tothom necessita que tots els ingressos siguin tractats de la mateixa forma per a les pensions i, en particular, que els autònoms paguin contribucions d’acord amb els seus ingressos reals i no als declarats», ha indicat l’organisme internacional presidit pel mexicà Ángel Gurría.

En concret, l’OCDE ha alertat que un treballador autònom espanyol a temps complet situat en la mitjana guanya el 69% del que ingressa un treballador per compte d’altri en la mitjana, davant el 84% de mitjana del conjunt de l’OCDE. Aquesta situació s’agreuja pel fet que «se’ls permet contribuir menys» que els treballadors per compte aliena, ja que ells mateixos poden triar la seva base de cotització «sense cap relació amb els seus ingressos reals».

Segons les dades de la institució amb seu a París, el 70% dels autònoms només paguen «el mínim». A més, ha alertat que declarar menys del que s’ingressa realment «sembla ser una cosa generalitzada». D’aquesta forma, la pensió futura dels autònoms, d’acord als càlculs de l’OCDE, només representa el 42% de la mitjana dels treballadors per compte d’altri. Això representa la quarta pitjor dada de tots els països membres de la institució, només per darrere del Japó, Mèxic i els Països Baixos.

Risc davant de l’envelliment demogràfic

Tot i que l’informe sobre pensions d’aquest any s’ha centrat en autònoms i altres formes de treball poc estable, l’OCDE ha seguit alertat del risc de l’envelliment de la població. D’acord amb les projeccions de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), el 2050 Espanya tindrà 78 persones per sobre de 65 anys per cada 100 situades entre els 20 i els 64 anys. En l’actualitat, la ràtio és de 33 per cada 100.

Notícies relacionades

D’altra banda, la institució també ha assenyalat com a riscos per al sistema de pensions que mesures com l’índex de revalorització o el factor de sostenibilitat hagin quedat en suspens. «La majoria dels sistemes de protecció social [de l’OCDE] van ser dissenyats sobre la premissa de carreres estables i lineals, amb un sol ocupador, per això estan mal equipades per proporcionar seguretat d’ingressos per a treballadors no estàndards», ha afegit l’organisme.

Així, l’OCDE ha recomanat que la intenció política d’elevar l’emprenedoria no sigui a costa de rebaixar la quantia de les cotitzacions, sinó que aquestes siguin «subsidiades a través d’altres fonts, almenys per als que ingressen menys».