Seguretat Social

Fa més d'una dècada que 8 de cada 10 autònoms cotitzen per la mínima

El percentatge de treballadors per compte aliè que han decidit aportar més a la Seguretat Social únicament ha canviat quan se'ls ha obligat per llei

trabajador-autonomo

trabajador-autonomo

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els autònoms físics, és a dir, els lampistes, els dissenyadors gràfics, els transportistes o altres oficis variats realitzats per un treballador per compte propi, que cotitzen el mínim obligat per llei a la Seguretat Social fa més d’una dècada que estan ancorats per sobre del 80%. Així es dedueix d’un informe de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), publicat aquest dilluns partint de les xifres del Ministeri de Treball. La xifra va tancar el juny en el 85,6%, que equival a 1,7 milions de cotitzadors, i es dona a conèixer dies després que la Seguretat Social donés fe d’un deute de 46.821 milions d’euros.

"Els autònoms no arreglaran el forat que té la Seguretat Social, però sí que és veritat que alguns podrien contribuir-me més", reconeix el president d’ATA, Lorenzo Amor. Com a argument, afegeix a l’equació la contribució dels autònoms societaris, que no compten amb l’opció de la tarifa plana i que, vist en conjunt, rebaixen el nombre d’autònoms que cotitzen per la base mínima al 65%. Abans que fossin obligats per llei a cotitzar més, el 2014, el percentatge va tancar el 2013 en el 83,4%.

Notícies relacionades

Una de les opcions que entre les associacions d’autònoms veuen claus per augmentar la contribució d’aquest col·lectiu a les arques de la Seguretat Social és la proposta de reforma que el Govern va deixar pendent en la passada legislatura: que els autònoms cotitzin segons els seus ingressos reals. "Hi hauria autònoms que pagarien menys, perquè ingressen molt poc, però lògicament el percentatge del que ara equival a la base mínima baixaria", consideren fonts d’UATAE.

No obstant, no totes les associacions de treballadors per compte aliè convergeixen en com articular la reforma. "Fer-ho per la via de l’obligatorietat pot provocar que els autònoms decideixin abaixar els rendiments nets declarats i pot tenir un efecte contraproduent", declara Amor d’ATA. "Té sentit contemplar períodes d’adaptació, però al final la cotització ha de ser obligatòria com en el règim general", contraposen des d’UATAE.