finançament

Els bancs i els clients posen fre al crèdit al consum

La concessió i la demanda d'aquests préstecs comença a ressentir-se per la desacceleració econòmica

El Banc d'Espanya insisteix a demanar prudència al sector davant una morositat que creix amb força

fcasals13638930 a chinese man swipes his credit card in beijing on160119163549

fcasals13638930 a chinese man swipes his credit card in beijing on160119163549 / FRANKO LEE

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

El crèdit al consum, el primer que va començar a pujar després de la Gran Recessió, comença a donar símptomes de flaquesa. La desacceleració econòmica ha portat els bancs a aixecar el peu de l’accelerador davant l’augment de la morositat i les crides a la prudència que les autoritats supervisores els venen fent des de fa gairebé dos anys. El menor creixement econòmic, així mateix, està afectant la confiança dels seus clients, que comencen a retardar les decisions de despesa per la incertesa creixent.

El saldo total d’aquest tipus de préstecs, molt lligats a l’ocupació i la situació financera de les llars, va marcar un màxim a l’inici de la crisi: 103.829 milions d’euros el març del 2008. Posteriorment es va enfonsar un 45%, fins als 56.366 milions el març del 2015. A partir de llavors, i amb les hipoteques encara baixant com a conseqüència de l’esclat de la bombolla immobiliària, la recuperació econòmica va fer que els bancs apostessin decididament per créixer en el segment de consum, que va arribar a registrar augments del 18% en la primera meitat del 2017.

La pressió de les autoritats bancàries (Banc d’Espanya, Banc Central Europeu i Comissió Europea) va provocar una moderació dels ritmes de creixement des d’aleshores, que el refredament de l’economia està accentuant: el juny van pujar a 94.947 milions, l’11,6% més. «El crèdit al consum està registrant una desacceleració significativa. L’augment dels morosos esperem que farà reflexionar els bancs sobre la seva concessió, com venim advertint des de fa més d’un any», van apuntar fa uns dies fonts del supervisor espanyol.

Impagaments i litigis

El crèdit al consum, com va destacar el Banc d’Espanya, cada vegada creix més a poc a poc i, paral·lelament,l’augment dels impagaments s’ha accelerat des de finals de l’any passat. Al tancament del juny es van situar en 5.029 milions d’euros, un 25,7% més que un any abans. La conseqüència és que la seva taxa de morositatja ha augmentat fins al 5,6%, davant una ràtio d’impagaments total de la banca que continua baixant, tot i que també amb els primers senyals preocupants com a conseqüència de l’alentiment econòmic

Les entitats han pres nota. «La morositat ha crescut una mica en consum, no tant com el soroll que s’ha fet sobre això, però estem parant una mica en la concessió per si de cas i perquè hi comença a haver cada vegada més sentències per les targetes ‘revolving’», apunta el conseller delegat d’un banc. «No tenim dades, però les reclamacions dels clients que estem rebent sobre aquestes targetes ens sembla un indicador de litigis potencials futurs», van confirmar les fonts del Banc d’Espanya.

Més rebutjos

Tot i que encara no hi ha xifres oficials, les dades avançades apunten que el fre ha continuat en el tercer trimestre. En l’última enquesta feta als bancs sobre la situació del crèdit que el Banc d’Espanya fa periòdicament, es remarca que els criteris de concessió d’aquest tipus de préstecs «es van endurir» entre el juliol i el setembre. Segons les entitats, això va respondre a l’«empitjorament de la solvència dels prestataris i, en menys mesura, a una tolerància menor al risc per part dels bancs i a un deteriorament de les perspectives econòmiques generals».

Com a conseqüència, apunta l’informe, les entitats van demanar més garanties i les sol·licituds denegades van créixer davant el segon trimestre. Els bancs també van explicar a l’organisme supervisor que la demanda per part dels clients es va reduir «lleugerament» durant l’estiu. «D’acord amb les respostes rebudes, aquesta evolució seria el resultat d’un descens de la confiança dels consumidors, d’una menor despesa en béns de consum durador i d’un ús més gran dels préstecs d’altres entitats», afirma la institució.

Alta rendibilitat

Notícies relacionades

Malgrat tot això, els bancs es resisteixen a trepitjar el pedal de fre del tot a fons. La raó és la rendibilitat que els aporten aquests crèdits: continua sent molt elevada, si bé està amenaçada per l’augment de la morositat, que els obliga a reservar provisions per fer front a les possibles pèrdues. En un entorn de tipus d’interès oficials negatius, el tipus mitjà del crèdit al consum ha baixat per l’alta competència, però segueix en el 6,33%, davant l’1,24% del crèdit hipotecari i l’1,81% de l’empresarial, segons el Banc d’Espanya.

«El crèdit al consum és un dels pocs segments que té un preu adequat o fins i tot superior del que hauria de tenir; en altres, sobretot el crèdit a empreses, és massa baix i no cobreix el risc perquè els bancs no volen perdre quota de mercat, mentre que en les hipoteques és justet», apunta un consultor especialitzat a assessorar bancs. Segons el BCE, Espanya és el sisè país de la zona euro on els crèdits al consum són més cars. L’autoritat monetària, que fa servir uns criteris diferents que el Banc d’Espanya, situa el tipus mitjà en el 8,04%, davant el 5,09% de l’eurozona.