ASTÚRIES

Expectació davant del nou model energètic

Empresaris asturians demanen «sentit comú» a la nova coalició de Govern, siguin quins siguin els seus constituents

renovables

renovables

2
Es llegeix en minuts
J. Cuartas / P. Castaño

«No importa tant qui governi com les polítiques que es facin». En això coincideixen els empresaris asturians que s’atreveixen a parlar d’un hipotètic Executiu de PSOE i Unides Podem. Això sí, li reclamen «prudència» i que «no hi hagi batzegades».

«Al futur Govern li demanaria que governi per a tots els espanyols; que faci les coses amb sentit comú i que actuï amb prudència afavorint l’activitat empresarial perquè la prosperitat és bona per als rics però encara més per a la classe mitjana i els pobres, que són els més beneficiats quan hi ha creixement», diu Macario Fernández, president d’Asturiana de Laminados, societat cotitzada en borsa que produeix bobines i xapes de zinc.

Abans que res, prudència

Fernández alerta que «les empreses i sobretot les pimes no poden omplir la caixa dels pressupostos de l’Estat per finançar dispendis en polítiques socials», però no expressa una cautela específica sobre quins partits formin el pròxim Executiu. Davant d’una coalició PSOE-Unides Podem, afirma que l’opinió «dependrà del que facin, de les seves polítiques fiscals i socials. Estem en un període de desacceleració i si no s’és prudent, podem tornar en el pitjor dels casos de l’última crisi», opina. «Un Govern de PSOE-Unides Podem ens pot agradar més o menys, però el que hem de demanar són polítiques prudents», reitera. «Una altra cosa és que una aliança PSOE-PP-Ciutadans fos millor perquè reduiria la incertesa», necessita.

Notícies relacionades

En la indústria asturiana hi ha preocupació, expressada per la patronal, per les conseqüències d’una acceleració de la transició energètica, però també hi ha pimes que han trobat en les renovables un filó. «En un sector tan regulat com el de l’energia les decisions del Govern són claus. Les de l’últim ens van afavorir; les de l’anterior, no», assenyala Javier Fernández-Font, director general d’Alusin Solar, fabricant d’estructures per a panells solars. «Veig amb expectació el nou Govern que es pot formar, en el qual Teresa Ribera podria continuar pilotant la política energètica, tot i que és una cartera desitjada per Podem», destaca Fernández-Font.    

En una recent trobada de directius, Joaquín García Rico, conseller delegat de grup d’enginyeria TSK, i Agustín Suárez, gerent d’HIASA (grup Gonvarri), van coincidir a destacar davant d’un possible Govern PSOE-Unides Podem: «El més important és que ens deixin treballar, que no ens posin traves». Suárez va afegir que ell demanava, almenys, «un marc regulatori estable perquè les batzegades són terribles per a les empreses».

Temes:

Astúries Govern