PERÍODE 2013-2015

La Generalitat investiga per què no va utilitzar 80 milions de fons europeus per a ocupació

El conseller Homrani anuncia una investigació sobre els fets, que van tenir lloc en plenes retallades

Els titulars de Treball en aquella època van ser Mena i Puig, i el president del Govern era Mas

zentauroepp47616288 el conseller d afers socials  chakir el homrani  en una inte190408141202

zentauroepp47616288 el conseller d afers socials chakir el homrani en una inte190408141202 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Generalitat està investigant per què va deixar d’utilitzar més de 80 milions d’euros procedents de fons europeus per a polítiques d’ocupació entre els anys 2013 i 2015, en un context de crisi econòmica i retallades pressupostàries.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que han tingut constància d’aquesta qüestió des que es va publicar en una resposta parlamentària i que treballen perquè no torni a passar.

«Estem analitzant els diversos motius, perquè sempre és multicausal. Mai és per un motiu concret, sempre és per diverses sumes de motius», ha afirmat El Homrani.

El Govern no va utilitzar fons assignats pelFons Social Europeu (FSE) que podrien haver sigut utilitzats pelServei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), organisme adscrit a la Conselleria de Treball que té les competències en matèria d’ocupació.

Es van atorgar en el període comprès entre el 2013 i el 2015, però s’haurien d’haver planificat i inclòs en els Pressupostos de la Generalitat dos anys abans, del 2011 al 2013, quan el president era Artur Mas i el conseller de Treball va ser Francesc Xavier Mena fins al desembre del 2012, i Felip Puig fins al 2016.

El conseller ha exposat com una de les causes que «no hi havia capacitat de cofinançament» per part del Govern per ser un moment de crisi econòmica, ja que els programes del SOC que s’impulsen amb aquests fons es financen a mitges entre la Unió Europea i la Generalitat.

Ha assenyalat que també van poder passar «motius que estan fora de la mà del SOC», com que les entitats i associacions que executen els programes no poguessin justificar la despesa feta.

El SOC s’encarrega de dissenyar i implementar els programes, que acostumen a executar tercers, i després s’ha de justificar la despesa davant de la UE, ja que estan finançats a mitges.

Fons actuals

Els fons no utilitzats pel Govern corresponen al període de sis anys anterior de l’FSE, del 2007 al 2013, i El Homrani ha assegurat que actualment «no hi ha cap incidència» en els fons atorgats en el sexenni posterior, comprès entre el 2014 i el 2020.

Notícies relacionades

El Homrani ha remarcat que el Govern no es pot permetre que es tornin a desaprofitar recursos per a polítiques d’ocupació, sobretot, tenint en compte que a Catalunya la taxa d’atur és «encara molt elevada».

«El que hem de fer és que no passi i això ho estem fent perquè volem aprofitar tots els recursos per a la inserció laboral de les persones», ha afirmat.