INTERNACIONALITZACIÓ

Inditex acorda la creació d'un comitè d'empresa a escala mundial

El gegant gallec es converteix en la primera empresa de distribució de moda al món a tenir aquesta estructura

inditex industriall

inditex industriall / MARCEL CROZET

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El president d’InditexPablo Isla, i el secretari general de la federació internacional de sindicats IndustriAll Global UnionValter Sanches, han firmat aquest dimecres a la seu de l’Organització Internacional del Treball (OIT) a Ginebra (Suïssa) la renovació de l’Acord Marc Global que les dues organitzacions van iniciar el 2007, que contempla la creació d’un comitè sindical global. D’aquesta manera, Inditex es converteix en la primera empresa de distribució de moda al món a tenir aquesta estructura, segons ha informat la companyia.

Les dues organitzacions han acordat la creació d’un comitè sindical global per compartir les millors pràctiques en matèria de promoció dels drets a la llibertat sindical i a la negociació col·lectiva com a base de l’enfortiment de les condicions laborals dels treballadors de la indústria de la vestimenta, el tèxtil i el calçat. L’acord arriba en ple procés d’expansió internacional d’Inditex, pel seu projecte d’expandir la seva cobertura comercial a tot el planeta, i també en el marc de reestructuració comercial cap a punts de venda més amplis per integrar l’estructura de comerç electrònic. Aquests canvis han obligat la direcció a reformular les polítiques d’incentius i a ampliar l’atenció a la força laboral com a base del canvi organitzatiu de la companyia.

El comitè estarà compost per representants sindicals dels principals clústers de producció d’Inditex i també per representants dels sindicats espanyols CCOO i UGT.

Els seus nou membres estaran distribuïts de la següent manera: un membre en representació de la producció de l’Àfrica, un membre en representació de la d’Amèrica, quatre membres en representació dels clústers d’Àsia, dos membres en representació dels d’Europa Occidental i un membre en representació d’Europa Oriental.

Amb la creació d’aquest comitè sindical global, els representants sindicals locals participaran d’una manera més directa en l’aplicació de l’Acord Marc Global en els seus respectius clústers i podran tenir l’assessorament d’experts sindicals, tal com es va establir en l’ampliació del marc de col·laboració aconseguida el 2016.

A través de la renovació de l’Acord Marc Global, Inditex i IndustriAll Global Union continuaran aprofundint en el respecte i la promoció dels drets laborals de la indústria de la vestimenta, el tèxtil i calçat, en general, i de la cadena de subministrament de la companyia a tot el món, en particular. En línia amb les Convencions de l’OIT i amb els drets laborals fonamentals, les dues organitzacions continuaran col·laborant de manera conjunta per seguir promovent el ple compliment de la normativa laboral internacional i del Codi de Conducta de Fabricants i Proveïdors d’Inditex.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el secretari general de la federació internacional de sindicats IndustriAll Global Union ha remarcat que aquest acord millora les condicions necessàries per aconseguir un «canvi real» de les condicions laborals, ja que és un instrument per apoderar els sindicats afiliats, que «proveeix d’una nova eina per incrementar el seu poder de negociació».

Un dels punts clau de l’acord és l’establiment de polítiques i programes de capacitació coordinats que involucrin els treballadors dels fabricants i proveïdors d’Inditex per avançar, entre altres aspectes, en la promoció del diàleg social i l’homogeneïtzació de l’entorn laboral.