hipoteques

L'Audiència de Biscaia congela un procediment contra l'índex IRPH

El tribunal ha decidit esperar que es prounciï la justícia europea

jcortadellas33769947 barcelona 05 05 2016 protesta delante de la audien160505124604

jcortadellas33769947 barcelona 05 05 2016 protesta delante de la audien160505124604 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts

L’Audiència Provincial de Biscaia ha decidit paralitzar el procediment que jutja les hipoteques comercialitzades pelBBVA lligades a l’Índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) contra les quals Asufin va presentar una demanda col·lectiva el 2017.

Segons ha informat Asufin, el tribunal ha decidit esperar que primer es pronunciï el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre aquest índex.

En el seu escrit, l’Audiència Provincial assenyala que, vistes les consideracions quel’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea va realitzar en la qüestió prejudicial el 10 de setembre del 2019, i estant pròxima la resolució de la mateixa, «s’acorda procedir a la suspensió d’aquest procediment fins que es resolgui la qüestió».

Asufin va presentar el 2017 una demanda col·lectiva que agrupava més de 250 famílies que van subscriure hipoteques lligades a l’IRPH no només amb l’actual BBVA, sinó també amb les caixes que després va absorbir el banc, com Caixa Catalunya, Caixa Manresa o Caixa Tarragona.

Notícies relacionades

La presidenta d’Asufin, Patricia Suárez, ha afirmat que hi va haver «una patent manca d’informació» per part de les entitats bancàries en la comercialització d’aquest producte, ja que els consumidors desconeixien que amb l’índex IRPH pagarien més que amb l’Euríbor, «al ser el resultat de la suma d’aquest últim, més el diferencial, els interessos i les comissions».

Suárez considera que la decisió de l’Audiència Provincial de Biscaia és «un acte de responsabilitat» que protegeix els afectats per l’IRPH. «No seria la primera vegada que el TJUE corregeix el Suprem, i els afectats amb sentència ferma s’han vist molt perjudicats», ha assenyalat

Temes:

Hipoteques