El jutge imputa a FCC per haver pagat 82 milions d'euros en comissions a Panamà

Se li atribueixen els delictes de corrupció en les transaccions internacionals i blanqueig de capitals

El magistrat ja ha pres declaració als exdirectius imputats en aquestes pràctiques

fcc

fcc

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno ha imputat Foment de Construccions i Contractes (FCC) per corrupció en les transaccions internacionals i blanqueig de capitals pelpagament de 82,7 milions d’euros en comissions per a l’adjudicació de la construcció de dues línies del Metro i de la Ciutat de la Salut de Panamà entre 2010 i 2014.

El magistrat explica en la seva interlocutòria que, tot i que la companyia ja va cessar els directius implicats i el maig i el juny va presentar sengles denúncies a Anticorrupció amb les factures corresponents a aquest import per serveis no prestats, la responsabilitat penal l’ha d’assolir perquè «no va activar ni va aplicar cap protocol dirigit a evitar la comissió de fets delictius, ni va implementar eficaçment mecanismes de control o reacció idonis per detectar les actuacions criminals comeses a l’empresa».

Per això Moreno, que ja va prendre declaració als exdirectius de la companyia implicats, ha estès, a proposta d’Anticorrupció, la imputació a FCC Construccions, FCC Construcció Amèrica Central i Construccions Hospitalàries, que disposen de cinc dies per designar un representant legal que comparegui al jutjat quan sigui cridat. 

La investigació es va iniciar el 2017 arran d’una querella contra un assessor jurídic de la multinacional brasileraOdebrecht per blanqueig, suborn i organització criminal entre el 2009 i el 2015.Segons el jutge, les mercantils de FCC van constituir un consorci amb la multinacional brasilera per participar en el concurs d’obres panamenyes.

Les autoritats suïsses van revelar que alts directius de FCC i personal d’Odebrecht van dissenyar un esquema de corrupció que consistia en sobredimensionar el subministrament d’acer necessari per construir el Metro que facturaven al doble del seu preu. Amb aquests fons pagaven dons a treballadors i dirigents polítics de Panamà a través de societats pantalla. Suïssa, a més, va informar de l’avís realitzat per un banc de Lugano sobre els perfils de risc de les operacions realitzades, ja que havien detectat indicis d’autocontractació entre les dues companyies. 

Denúncies de FCC

El maig i el juny, FCC va presentar dues denúncies davant de la Fiscalia Anticorrupció i va aportar 38 factures i transferències d’aquesta companyia a l’entramat investigat amb un import de 82.768.849 euros, entre els anys 2010 i 2014 per serveis no deixats, segons la companyia, i per donar cobertura a pagaments per presumpta corrupció.

El jutge explica en la interlocutòria que la denúncia de FCC posa de manifest la participació de diversos alts directius (actualment cessats) d’aquestes mercantils en els acords de presumpta corrupció respecte a 13 obres d’infraestructures que licitaven a Panamà, Costa Rica, Salvador i Nicaragua durant els anys 2010 i 2014.

Sense perjudici de la responsabilitat penal que pugui correspondre a aquestes persones, el jutge argumenta que «ha de transcendir a la companyia perquè no va activar ni va aplicar cap protocol dirigit a evitar la comissió de fets delictius ni va implementar eficaçment mecanismes de control o reacció idonis per detectar les actuacions criminals comeses a l’empresa».

Notícies relacionades

«Aquestes persones –afegeix el magistrat– que van actuar sota el paraigua d’aquestes mercantils eren alts executius de la cúpula directiva de FCC, amb diferents nivells de direcció i responsabilitat en diferents filials i a la matriu, van actuar desviadament durant 4 anys, període temporal en què es va comprometre el pagament de més de 82 milions d’euros a través de transferències dels mateixos comptes de la mercantil FCC, comptabilitzats i visats amb diverses firmes i autoritzacions de la seva cúpula directiva».

Les mercantils, afirma, «presumiblement van conèixer i van participar en la vertiginosa generació de sobrecostos en els contractes del subministrament de l’acer per als Projectes del Metro de Panamà i Ciutat Hospitalària de Clayton. Fons que van ser destinats als presumptes pagaments de corrupció a través d’una seqüència de societats instrumentals i circuit de comptes bancaris per acabar abonant aquests guanys il·lícits en pagaments de corrupció encoberts com comissions comercials i a tercers responsables polítics i empleats públics».