HISTÒRIES MÍNIMES

L'armilla salvamascotes

Dinbeat, empresa emergent de Barcelona que aplica tecnologia a la salut animal, crea una armilla que recull les constants vitals en postoperatoris d'animals. Estudien ja una gamma domèstica de llits i menjadors intel·ligents

zentauroepp50207353 barcelona 02 10 2019   economia  historia minima de la stard191017115042

zentauroepp50207353 barcelona 02 10 2019 economia historia minima de la stard191017115042 / maitecruz

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Sempre amb la mirada a les mascotes, Talía Bonmatí va investigar si era un mercat que creixia per posar al seu servei la seva altra passió: la tecnologia. Va programar un directori amb geolocalització que posa en contacte a veterinaris i experts en animals amb propietaris de mascotes (Dindog). Després va idear un codi QR que llegeix el microxip de les mascotes perquè des de qualsevol ‘smartphone’ es localitzi l’amo.

I ara ha introduït al mercat una armilla que recull les constants vitals i altres dades clíniques sense necessitat de molestar l’animal en la seva recuperació clínica o en el postoperatori, en què, tret que estiguin sedats, els animals no s’estan quiets ni tranquils amb cables i elèctrodes connectats a una màquina. Amb l’armilla s’eviten els dispositius i les molèsties a l’animal al recollir el seu pols, temperatura i altres marcadors. Restant-los estrès s’afavoreix la seva recuperació. L’armilla té tres solapes que s’aixequen per introduir els elèctrodes a les mateixes dianes d’un electrocardiograma. «Monitorar tot en temps real i sense cables, amb alertes al moment, permet salvar vides, amb un millor seguiment clínic, i optimitza els recursos de la clínica», explica Bonmatí.

Abans de posar-se a idear el dispositiu, Bonmatí, que va participar en el programa ‘Lidera’ d’emprenedoria per a dones de Barcelona Activa, es va entrevistar amb mig centenar de professionals, veterinaris, etòlegs i propietaris d’animals per detectar problemes a què donar solució. Va veure que «gairebé tots els recursos de postoperatori en veterinària són adaptacions del que s’utilitza en humans, no hi havia res dissenyat per a animals», assenyala.

Fabricació local

Notícies relacionades

El dispositiu costa 1.895 euros i, excepte una placa electrònica, es fabrica íntegrament a Catalunya. Asseguren que completa i augmenta les prestacions de símils de la competència. Està disponible en cinc talles i compten també amb un disseny per a cavalls amb cintes adaptables. El comercialitzen a través de distribuïdors, i en clíniques veterinàries de Barcelona ja l’utilitzen.

Per comercialitzar-lo, Bonmatí va crear la ‘start-up’ Dinbeat amb dos socis; David Arranz, director de desenvolupament a ImaginBank, i Francisco Gil, consultor d’empreses. Van partir de 730.000 euros de capital públic i privat i han obert la seva segona ronda de finançament a la recerca de 800.000 euros per fabricar i posicionar el producte a Espanya i internacionalitzar-lo. La ‘start-up’ ocupa 6 persones i preveu estar facturant en el 2022 13 milions d’euros. El pròxim any volen ser a la Gran Bretanya, Alemanya, França i Itàlia. En una segona fase de creixement volen desenvolupar llits i menjadors intel·ligents, i tota la domòtica d’una gamma domèstica que inclogui els 360º de les dades mèdiques sobre el benestar animal, per arribar com més aviat millor als prediagnòstics.

Jove emprenedora

<span style="font-size: 1.6rem;">Cofundadora de Dinbeat</span>